Surrealistische André van Duin

De theatershow die André van Duin vorig seizoen speelde, was de eerste na een jaar of elf afwezigheid. Maar zijn terugkeer was zosuccesvol, dat hij een jaar later alweer met een nieuwe komt - opnieuw met Joke Bruijs en Ron Brandsteder en wederom zonder de oude revueverpakking, maar met verrassende video-effecten.

De nieuwe André van Duin Show bedient zijn publiek nog beter dan de vorige. Toen maakte hij de lach soms wel erg makkelijk los, met slappe parodietjes en verkleedpartijen.

Nu zijn de scènes meestal veel geïnspireerder en veel zotter. Zelfs een sketch met een klassiek revue-begin (man komt bij dokter op spreekuur) loopt uit op een bizarre dialoog, waarin de patiënt zich presenteert als employé van een paperclipfabriek: 'Ik ben chef van de afdeling ronde bochies.' Een sollicitatiegesprek loopt volstrekt uit de hand door de antwoorden die Van Duin op de vragen geeft: ongeëvenaard langdurig en steeds surrealistischer.

'Je grappen worden steeds meliger,' zegt Joke Bruijs ergens - en zo hoort het ook. Dit is André van Duin op zijn best, met stevig tegenspel van Bruijs en Brandsteder. Zij zingt bovendien een paar prettige liedjes, waaronder een oud Songfestival-nummer (Wat een dag) en een vroeger Van Duin-succes (File op de muziek van Fever), waarbij de komiek zich ook als paukenist presenteert. Brandsteder is weliswaar minder veelzijdig, maar past als vanzelf in zijn rol als presentator, aangever en doelwit van veel valse grappen.

Samen met het aanstekelijk klinkende orkestje van Kino Haitsma scheppen ze een genoeglijke sfeer, waarin Van Duin ook een aantal charmante bedoelde liedjes zingt. Ze zijn soms wat langdradig, maar lichtvoetig genoeg om toch de show te stelen. Mij is echter een heel ander nummer veel liever. Het zou me niet verbazen als zijn knallende hiphop-versie van het aloude Er staat een paard op de gang een hit werd.

Voorstelling: De nieuwe André van Duin Show. Gezien: 16/2 in RAI, Amsterdam. Tournee t/m 28/5. www.theatershows.nl
    • Henk van Gelder