Regio keuze

Zeeuwse nachten Zeeuwse Nachten van Het Volksoperahuis is muziektheater over de stand van onze samenleving, doorspekt met levensliederen, met in de hoofdrollen Hansje Brinkers en Zeeuws Meisje. Tussen de pompende melancholie door stijgt de dampende rauwheid van de tekst van Rogier Schippers op. Rogier Schippers transformeert schijnbaar moeiteloos van Zeeuws meisje naar lallende voetbalsupporter en rock-'n-roll agent. Kees Scholten speelt zijn Hansje Brinker als een dolende taxichauffeur in de polder. 17 febr. LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl 071-512 4890 of www.laktheater.nl Zeeuwse Nachten 1" door Het Volksoperahuis foto vrij van rechten o.v.v. fotograaf Rob Bouwer Bouwer, Rob

HAARLEM

Archeologie In 1967 werd in Oostelijk Flevoland het wrak van de Zeehond ontdekt, een Groninger tjalk die in 1886 op weg naar Amsterdam was vergaan. Het scheepswrak is sindsdien te zien in Natuurpark Lelystad. In het Archeologisch Museum wordt nu de inventaris van het schip getoond, waaronder een strijkijzer, een theepot, zakmesjes en kinderschoentjes.

De zinkende Zeehond. 17 febr t/m 24 sept in Archeologisch Museum, Grote Markt 18k, Haarlem. Wo t/m zo 13-17u. Inl: 023-5420888.

Getemde Feeks Het Noord Nederlands Toneel brengt een snelle, compacte versie van Shakespeares komedie De getemde feeks, waarin een bruidegom zijn bruid met martelingen tot gehoorzaamheid dwingt.

De sympathie ligt bij de feeks, de enige tegendraadse stem in een kapitalistische mannenwereld waarin vrouwen koopwaar zijn. De mannen worden uitgebeeld als karikaturale corpsballen. De primaire kleuren van Krofts regie geven deze Feeks de simpele vanzelfsprekendheid die goede voorstellingen kenmerkt. Lotje van Lunteren als de feeks, en Ludo Hoogmertens als zorgen voor verdieping en waarachtigheid.

17-18 febr.Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

Haarlemse HofjesOp 18 februari is er een stadswandeling langs hofjes in Haarlem. Deze hofjes zijn soms groot en monumentaal, maar vaak klein en intiem. Vanaf de late Middeleeuwen stichtten de kerk, de stad of particulieren de hofjes ter huisvesting van de hulpbehoevenden. Woonden de armen in kleine bescheiden hofjes, nette burgerdames bewoonden de meer monumentale hofjes.

18 febr 12u. Beginpunt: In de centrale hal van station Haarlem Centraal. Duur: ca. anderhalf uur. Prijs: 8 euro p.p. Res/inl : 06-18257014 & www.amsterdamcitywalks.com

HOORN

Grafiek uit Bergen Het Westfries Museum biedt ruimte aan het werk van de leden van de Grafiekgroep Bergen, een tiental grafici uit het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Alle grafische technieken, zoals houtsnede, gravure, mezzotint, ets, litho en zeefdruk, zijn vertegenwoordigd. Maar een onderlinge stijlverwantschap lijkt er niet te zijn.

Bergen in Hoorn. T/m 12 maart in het Westfries Museum, Rode Steen 1, Hoorn. Ma t/m vr 11-17u, za en zo 14-17u. Inl: 0229-280028, www.wfm.nl

LAREN

Schaken Hans Böhm Op 18 februari schaakt de bekende internationaal schaakmeester Hans Böhm tussen 13u30 en 16u een simultaanwedstrijd tegen bezoekers van Singer Laren. Deze wedstrijd wordt georganiseerd ter gelegenheid van de tentoonstelling Mondriaan, Breitner, Sluijters e.a. De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser . Esser was een bekende schaker en in 1913 werd hij Nederlands schaakkampioen. In zijn Amsterdamse periode als arts bracht Esser meer dan 800 kunstwerken bij elkaar. De schaaksimultaan tussen de schilderijen van Esser in de museumzalen is gratis voor museumbezoekers met entreekaartje.

Openen: di t/m zo 11-17u Singer Laren, Oude Drift 1 1251 BS Laren Inl 035 539 39 39 & www.singerlaren

LEIDEN

Zeeuwse nachten Zeeuwse Nachten van Het Volksoperahuis is muziektheater over de stand van onze samenleving, doorspekt met levensliederen, met in de hoofdrollen Hansje Brinkers en Zeeuws Meisje. Tussen de pompende melancholie door stijgt de dampende rauwheid van de tekst van Rogier Schippers op. Rogier Schippers transformeert schijnbaar moeiteloos van Zeeuws meisje naar lallende voetbalsupporter en rock-'n-roll agent. Kees Scholten speelt zijn Hansje Brinker als een dolende taxichauffeur in de polder.

17 febr. LAK-theater, Cleveringaplaats 1. Inl 071-512 4890 of www.laktheater.nl

UTRECHT

Eri KlasDe Radio Kamer Filharmonie en het Groot Omroepkoor geven olv Eri Klas een concert (rechtstreeks te beluisteren op Radio 4) met instrumentale en vocale werken van Niels Gade, Johannes Brahms en Grieg. Solisten: oa de alt Anne Gjevang en de bariton Geert Smits.

Radio Kamer Filharmonie: 17 febr 20u15 MC Vredenburg 030-2314544.

Hokwerda's kind Het toneelstuk Hokwerda's kind, naar de roman van Oek de Jong, werd in 2004 maar door weinigen gezien en krijgt nu alsnog een grote tournee. Wendell Jaspers speelt de jonge vrouw die niet los komt van haar vader en daarom op de verkeerde man valt. Het verbluffend krachtige spel van Jaspers laat de voorstelling het boek ver overstijgen. Samen met Arjan Duine,

die zowel haar minnaar als haar vader speelt, maakt ze een turksfruitig liefdespaar; zo gedoemd.

17-18 febr Kikker, Ganzenmarkt 40. 030-2319666 of www.theaterkikker.nl

Moslima’sCeylan Pektas-Weber geeft 21 februari (19u30) nav het verschijnen van haar boek Moslima's - Emancipatie achter de dijken een lezing over de emancipatie van moslima's in Nederland.

21 febr 19u30 Broese*, Stadhuisbrug 5. Res/inl 030 - 2335200 & www.broese.net

VeilingOp 12 maart worden in het Centraal Museum alle stukken in de tentoonstelling Uit het depot, m.u.v. de stukken die in andere musea zijn ‘herplaatst’, door Sotheby’s geveild in een openbare veiling. Hoe werkt zo’n veilinghuis eigenlijk? Diederik Westerhuis van Sotheby’s geeft 23 febr uari (15u) een lezing over de gang van zaken in een veilinghuis.

23 febr 15u Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10. Inl 030-2362362 & www.centraalmuseum.nl