Ophokplicht pluimvee in het hele land

Houders van buitenlopend pluimvee moeten dit vanaf maandag afschermen van wilde vogels. Minister Veerman (Landbouw, CDA) heeft hiertoe gisteren besloten. De maatregel geldt voor heel Nederland.

De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Ook zijn niet-overdekte pluimveemarkten en tentoonstellingen van siervogels vanaf maandag verboden. Veerman roept pluimveehouders op om hun dieren nu al af te schermen. Pas vanaf aanstaande maandag kunnen zij een boete krijgen als ze hun vogels buiten laten.

Volgens een woordvoerder van Veerman zijn er op dit moment nog geen concrete gevallen in Nederland van dode vogels die worden verdacht van het voor mensen dodelijke virus H5N1. Nederlanders melden wel meer dode vogels in parken en natuurgebieden, aldus de Voedsel en Waren Autoriteit. Ook de Algemene Inspectiedienst (AID) krijgt dagelijks enkele tientallen meldingen van dode vogels binnen, sinds de vondst van het H5N1-virus bij zwanen in Italië, Griekenland en Duitsland.

Veterinaire experts uit de Europese Unie hebben vandaag besloten een verbod in te stellen op de import van onbewerkte veren uit de hele wereld. Het importverbod van pluimvee en vlees daarvan uit landen met vogelgriep blijft van kracht. De Europese Unie stelt 1,96 miljoen euro beschikbaar om lidstaten te ondersteunen bij het testen van vogels. Volgens de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus is per direct 100 miljoen euro nodig voor onderzoek naar de veiligheid van nog te ontwikkelen vaccins.

Wetenschappers zijn bang dat het huidige vogelgriepvirus zich zal omvormen tot een nieuw virus dat overdraagbaar is van mens op mens. Zij zijn pas in staat een vaccin te ontwikkelen dat mensen kan beschermen, als de precieze aard van dat virus bekend is.

Diverse internationale deskundigen voorspellen een chaos bij een pandemie. Mensen zouden zich in hun huis opsluiten, het economische leven zou tot stilstand komen. Het kabinet denkt dat dit zal meevallen. Als er voedselschaarste ontstaat doordat de supermarkten niet meer functioneren, stelt de overheid het draaiboek crisisbeheersing in werking. 'We leggen dan eerst onnoodzakelijke bijeenkomsten plat, zoals congressen en vergaderingen', zegt een woordvoerder van Hoogervorst. 'Uiteindelijk gaan ook de scholen dicht.'