Om naar uit te kijken

POP

Katie Melua De zangeres van Nine million bycles en andere jazzy popliedjes mag een lichtgewicht lijken; ze durft het aan om haar zangtalent in grote zalen te testen. De Georgisch/Ierse zangeres verkocht al vijf miljoen exemplaren van haar albums Call Off The Search en Piece By Piece, . Volgens producer Mike Batt past ze in de rij van zangeressen met uitgesproken stemmen als Eartha Kitt.

20 feb Oosterpoort, Groningen, 21 en 22 feb HMH, Amsterdam ZO.

BEELDENDE KUNST

DARK De duistere kant van het bestaan heeft altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de mens. Op de internationale groepstentoonstelling DARK in Museum Boijmans, samengesteld door gastcurator Jan Grosfeld en Rein Wolfs, draait het om die donkere zijde van het leven. Zo maakt Dirk Braeckman zwart-witfoto's die meer zwart dan wit zijn, zijn de kunstwerken van Marc Bijl niet los te zien van zijn voorkeur voor gothic-muziek. Dat DARK niet alleen maar zwaarmoedig hoeft te ogen, bewijzen de stralend witte 'white powder'-installaties van Terence Koh. Verder is er werk van Luc Tuymans, Rita Ackermann, Banks Violette, Angus Fairhurst, Juergen Teller en Kara Walker.

DARK. 18 febr t/m 17 april in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. Inl 010-4419475 & www.boijmans.nl

MUZIEK

Matinee De ZaterdagMatinee, rechtstreeks op Radio 4, zet twee nachtmuzieken tegenover elkaar: The Shadow of Night van de eigentijdse Engelse componist Harrison Birtwistle, en de tweede acte van Wagners Parsifal, spelend in de tovertuin van Kundry. Ingo Metzmacher dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest, het koor van de Nederlandse Opera en een aantal solisten.

Matinee: 18 febr 14u15 Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345

DANS

Something Raw festival In Amsterdam vindt Something Raw plaats, een mini-festival met conceptuele dans; dans dat veel raakvlakken heeft de beeldende kunst, vooral met performances. Op deze Something Raw zijn zelfverminkingen te zien, foto's, tekst, sterfscènes, vrouwenexploitatie, en een wachtkamer van de dokter.

T/m 18 febr. A'dam, Brakke Grond, Frascati. Inl 020-6266866 of www.brakkegrond.nl.

FILM

Mary Pickford America’s sweetheart was haar bekendste bijnaam. Als goudgelokt kindvrouwtje domineerde de in Canada geboren Mary Pickford tussen 1909 en 1933 de Amerikaanse bioscopen. Ze was een van de eerste filmsterren die astronomische salarissen kon eisen. Het Filmmuseum toont een aantal films, zoals Cinderella, Behind the Scenes en Sparrows, die een beeld geven van de reikwijdte van haar talent.

17 t/m 28 febr. Filmmuseum Vondelpark, A'dam. Inl www.filmmuseum.nl