Nu en dan buien

Het wisselvallige en voor de tijd van het jaar relatief zachte weer dat we op dit moment in Nederland hebben, houdt voorlopig aan. Buien en droge perioden wisselen elkaar af, de zon laat zich maar af en toe zien en de maxima schommelen overdag rond 7 graden.

Begin volgende week lijkt het geleidelijk kouder te worden met winterse buien. Bepalend voor het weer in Nederland is een groot lagedrukgebied waarvan de twee kernen zich in het zeegebied ten noordwesten van Schotland ophouden. Bij ons houdt dit systeem een zuidelijke tot zuidwestelijke wind in stand waarmee behoorlijk vochtige lucht wordt aangevoerd. Verder trekken af en toe buiengebieden mee, afgewisseld door droge perioden. De temperaturen zijn relatief hoog voor de tijd van het jaar.

Vanavond en de komende nacht vallen vooral aan zee nog een paar buien, in het binnenland gaan de droge perioden overheersen. Terwijl de wind nauwelijks afneemt, daalt de temperatuur tot tussen 2 en 5 graden. Ook morgen vallen eerst vooral aan de kust buien, in de middag dringen ze dieper landinwaarts door. Een enkele bui kan met hagel gepaard gaan. Tussendoor is er ruimte voor wat zon. Bij een matige, aan zee vrij krachtige zuidelijke wind wordt het 's middags rond 8 graden.

Zaterdag, zondag en maandag verandert maar weinig in dit weerbeeld. Begin volgende week komt het belangrijkste lagedrukgebied ten zuiden van Nederland te liggen. De wind draait dan naar richtingen tussen noordoost en oost en de aanvoer van koudere lucht komt op gang.