Nederlandse boot verliest in zeilrace

Het team van de Nederlandse boot ABN Amro I, die ook Black Betty wordt genoemd, heeft vandaag de derde etappe van de zeilrace om de wereld met miniem verschil verloren. Winnaar van de tocht van het Australische Melbourne naar het Nieuw-Zeelandse Wellington werd de Spaanse boot Movistar met de Nederlander Bouwe Bekking als schipper. De voorsprong bedroeg negen seconden.

Het Amerikaanse jacht Pirates of the Carribean, met aan boord de Nederlandse stuurman/trimmer Dirk de Ridder, finishte vandaag als derde. De tweede boot van ABN Amro arriveerde als vijfde en voorlaatste.

Schipper Bekking reageerde euforisch op de overwinning: 'Het was een neuslengte, maar winnen is winnen. Het was een prachtige wedstrijd. Ik heb nog nooit zo'n spannende finish gevaren.'

Mike Sanderson, de Australische schipper van ABN Amro I, inmiddels beter bekend als de Black Betty, legde zich neer bij de nederlaag. Zijn boot lag een dag voor de aankomst nog een comfortabele 48 kilometer voor op de Movistar, maar in Cook Strait ging hem mis. Het jacht zeilde plotseling de windstilte in en kwam niet meer vooruit. De Movistar kon rap bijkomen en zelfs inhalen. 'Het was een kwestie van tijd. Ik had absoluut niet gerekend op deze omstandigheden in Cook Strait. Uiteindelijk was het een prachtige race. Een beetje droevig voor ons, maar een leuke opsteker voor Movistar.'

ABN Amro I verstevigde met de tweede plaats zelfs de leiding in het klassement met 38,5 punten. ABN Amro II gaf terrein prijs, maar staat nog tweede met 28 punten. De Movistar rukte op naar de derde plaats en heeft 25 punten. Komende zondag vertrekt de vloot al voor de langste en zwaarste etappe van de Volvo Ocean Race. De tocht naar Rio de Janeiro voert door het beruchte zuidelijke deel van de Stille Oceaan.

De Movistar kon een opsteker wel gebruiken, want de mondiale zeilrace begon dramatisch. Nog geen etmaal na de start uit Spanje raakte de constructie van het schip ontzet nadat het tegen een container of iets dergelijks was aangevaren. De schade was zo groot dat de etappe naar Kaapstad niet meer kon worden gehaald.