LOT wijzigt de koers naar rechts

Polen vliegt nu ook rechts. De nationale luchtvaartmaatschappij LOT heeft besloten om passagiers niet langer de linkse krant Trybuna aan te bieden. Nu is het ultra-katholieke Nasz Dziennik (Ons Dagblad) in het krantenaanbod aan boord opgenomen.

De linkse oppositie verwijt LOT te zijn gezwicht voor druk van de conservatieve regering, die nu vier maanden aan de macht is en de kiezer een morele revolutie heeft beloofd. Nasz Dziennik is zeer enthousiast over de nieuwe machthebbers. Trybuna, vóór 1989 het communistische partij-orgaan, niet.

Nasz Dziennik hoort bij het media-imperium van Tadeusz Rydzyk, een radicale priester die ook een radiostation en een tv-zender bezit. Zijn Radio Maryja, waar antisemitische en homofobe teksten kunnen worden beluisterd, functioneert de facto al maanden als staatszender. De regering is geregeld te gast bij het station.

Eerder deze maanden ontstond een grote rel toen alleen Rydzyks journalisten bleken te zijn uitgenodigd voor een belangrijke persconferentie. Andere journalisten en fotografen werden geweerd. Die actie leidde tot enorm veel protesten.

De kerk is allerminst blij met de activiteiten van Rydzyk. Gisteren schreef de voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie, Jozef Michalik, namens het episcopaat een strenge brief aan de priester, met het dringende verzoek om geloof en politiek van elkaar gescheiden te houden. De activiteiten van Rydzyk 'hebben ervoor gezorgd dat de kerk als een instituut wordt gezien dat duidelijk één politieke groep steunt', aldus Michalik.

De Poolse katholieke kerk heeft Rydzyk al eerder op de vingers getikt, maar dit is de grootste reprimande tot nu toe. Het episcopaat betreurt overigens op zijn website dat delen van de brief zijn uitgelekt.

Luchtvaartmaatschappij LOT ontkent dat Nasz Dziennik onder druk in het krantenassortiment is opgenomen. 'De beslissing is genomen vanuit financiële overwegingen en had zeker niets te maken met politiek.' Ook de passagiers zouden om de krant hebben gevraagd.

'Een vliegtuig heeft geen politieke oriëntatie nodig', zei Marek Dyduch van de sociaal-democratische SLD gisteren. 'De nieuwe regering wil alomtegenwoordig zijn, zelfs in de lucht.'