Londen straft verheerlijking van terreur af

Het Britse Lagerhuis is gisteren met een verrassend ruime meerderheid akkoord gegaan met een omstreden regeringsvoorstel om de verheerlijking van terrorisme strafbaar te stellen.

Met 315 stemmen voor en 277 tegen gaf het Lagerhuis zijn fiat aan het voorstel, dat naar verwachting al komende zomer van kracht wordt. Het maakt het volgens voorstanders makkelijker op te treden tegen radicale imams en militante islamitische organisaties als Hizb ut-Tahrir. Tegenstanders stellen dat het de deur openzet voor willekeur.

Het was de tweede keer dat het Lagerhuis instemde met het voorstel, dat deel uitmaakt van een heel pakket maatregelen tegen het terrorisme. Het Hogerhuis had het vorige maand afgewezen. De Lords moeten zich nu opnieuw over de zaak buigen. Een woordvoerder voor premier Tony Blair zei echter geen nieuwe problemen te verwachten.

Blair, die door enkele recente nederlagen in het parlement inzake de anti-terreurwetgeving aan gezag had ingeboet, noemde de nieuwe bepaling 'van vitaal belang'. Demonstranten met spandoeken waarop terroristische daden worden verheerlijkt, kunnen voortaan sneller worden vervolgd, betoogde hij. Bij een recente betoging in Londen tegen Deense spotprenten over de profeet Mohammed waren veel van zulke spandoeken te zien. De politie verrichtte toen geen arrestaties.

Tegenstanders van de wet, onder wie de meeste Conservatieven en Liberaal-Democraten en burgerrechtenorganisaties, stelden dat mensen die tot geweld aanzetten ook nu al kunnen worden vervolgd. De nieuwe wet leent zich volgens hen door zijn algemene karakter voor misbruik.

Het Lagerhuis gaf gisteren eveneens zijn fiat aan een regeringsvoorstel om de politie bevoegdheden te geven om informatie van internet te verwijderen, die nuttig voor terroristen kan zijn.