Langpoten voeren paddeninvasie aan

Rotterdam, 16 febr. Reuzenpadden met de langste poten migreren het snelst naar nieuwe gebieden. Dat concluderen Australische biologen van de universiteit van Sydney vandaag in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature. De reuzenpad (Bufo marinus) werd in 1935 in Queensland, Australië, geïntroduceerd vanuit Amerika. De pad moest boeren verlossen van insectenplagen, maar ontwikkelde zich al spoedig zelf tot een plaag. Het uit de kluiten gewassen dier dat tot twee kilo kan wegen en tot vijfentwintig centimeter lang is, bedreigt met zijn eetlust de inheemse diersoorten. Daarnaast is de pad zeer giftig. De onderzoekers ontdekten dat de padden zich tijdens het regenseizoen met wel 1,8 kilometer per nacht kunnen verplaatsen. De snelste exemplaren bleken degenen met de langste poten. Er blijkt een evolutionaire trend naar padden met langere poten. De jaarlijkse snelheid waarmee de padden nieuw gebied veroveren is vervijfvoudigd, van tien kilometer per jaar in de jaren veertig tot vijftig kilometer per jaar nu.