Koers Reed Elsevier lager ondanks inkoop aandelen

Reed Elsevier, de uitgever van tijdschriften als The Lancet en Variety, gaat de komende drie jaar voor 1 miljard dollar (840 miljoen euro) eigen aandelen inkopen. 'We geven het overschot aan cash weer terug aan de aandeelhouders', zegt bestuursvoorzitter Crispin Davis. 'En we houden nog genoeg geld over voor investeringen en de gebruikelijke overnames.'

De Brits-Nederlandse uitgever van wetenschappelijke tijdschriften, schoolboeken, vakbladen en juridische databases maakte vanochtend zijn jaarcijfers over 2005 bekend. Reed Elsevier voldeed met drie van de vier divisies aan de verwachtingen, maar kampte met tegenvallers bij de verkoop van schoolboeken en -examens in de Verenigde Staten.

De koers van het aandeel Elsevier daalde vanochtend op de beurs in Amsterdam met 4 procent tot 11,46 euro. Beleggers waren mogelijk teleurgesteld over de prognoses voor de divisies die schoolboeken en vakbladen uitgeven. De divisie schoolboeken rekent voor 2006 op een groei van 2 tot 4 procent, de divisie vakbladen op een groei van 4 tot 5 procent. Dat is allebei minder dan de doelstelling van 5 procent.

De omzet van het gehele concern steeg in 2005 met 7 procent tot 7,5 miljard euro, waarvan inmiddels eenderde volledig digitaal aan de klanten wordt geleverd. Het bedrijfsresultaat steeg met 12 procent tot 1,2 miljard euro, maar door een hogere belastingpost daalde de nettowinst met 1 miljoen tot 677 miljoen euro.

Door de inkoop van eigen aandelen en de gebruikelijke dividenduitkering zal Reed Elsevier de komende drie jaar 70 tot 80 procent van het geld dat binnenkomt aan de aandeelhouders uitkeren. Die vrije kasstroom bedroeg afgelopen jaar 1,1 miljard euro. Volgens topman Davis is het programma geen gevolg van de toenemende druk van aandeelhouders, die bijvoorbeeld bij uitgever VNU het bestuur hebben gedwongen tot een koerswijziging. 'De druk om goed te presteren is er altijd', zegt Davis in een telefonische toelichting vanuit Londen.

Davis stelt dat de 300 miljoen euro kasstroom die overblijft voldoende is voor overnames en investeringen. Afgelopen jaar kocht de uitgever voor 448 miljoen euro nieuwe bedrijven. 'Wat er meer nodig is, financieren we met leningen', zegt Davis. 'We kijken op dit moment niet naar grote acquisities, maar ook die zouden in de toekomst niet gehinderd worden door dit programma.'

Van het operationele resultaat komt ongeveer de helft uit de VS. Nederland, waar het hoofdkantoor van de divisie wetenschappelijke tijdschriften staat, levert 235 miljoen euro van het totaal van 1,2 miljard euro.