Kiesraad Haïti: Préval wint toch

René Préval is vanochtend vroeg uitgeroepen tot de winnaar van de Haïtiaanse presidentsverkiezingen. Het besluit is door de Kiesraad genomen na toenemende druk van internationale organisaties als de Organisatie van Amerikaanse Staten, de VN en buitenlandse ambassadeurs die vreesden dat in het Caraïbische land totale anarchie zou uitbreken.

Volgens de Kiesraad heeft de 63-jarige Préval met 51,15 procent van de stemmen een absolute meerderheid heeft gehaald. Bij zo'n uitkomst is er geen tweede ronde nodig. De afgelopen dagen was het percentage stemmen voor van ruim zestig tot onder de 50 procent gezakt. Maar door het niet meetellen van zo'n 85.000 blanco stemmen - ongeveer 4,5 procent van het totaal - behaalde Préval, die vooral steun geniet onder de allerarmste Haïtianen, alsnog de meerderheid.

De afgelopen dagen wierpen aanhangers van Préval - de voormalige premier en rechterhand van de in 2004 verdreven president Jean-Bertrand Aristide - wegblokkades op om te protesteren tegen fraude bij het tellen van de stemmen. Het hotel waar de Kiesraad zetelde werd bestormd en elders in de stad viel een dode. Ook Préval verklaarde afgelopen dinsdag dat er op omvangrijke schaal zou zijn geknoeid en hij riep op tot aanhoudend vreedzaam protest. De beschuldigingen van fraude wonnen aan kracht nadat deze week op een vuilnisbelt duizenden biljetten waren gevonden die naar het zich liet aanzien vooral stemmen voor Préval betroffen.

Volgens de Braziliaanse ambassadeur op Haïti, Paulo Cordeiro, dreigde op Haïti 'een volksopstand' als de uitslag nog langer op zich had laten wachten. Brazilië leidt de 9.000 VN-troepen die op Haïti de orde bewaren.

De voorzitter van de Kiesraad zei vanochtend blij te zijn dat het land een oplossing heeft gevonden voor een 'werkelijk moeilijke situatie'. De Haïtiaanse interim-premier Gerard Latortue zei de uitslag te accepteren en begroette Préval als de toekomstige president van Haïti. Préval toonde zich vanmiddag verheugd over zijn overwinning.

Préval wordt op 29 maart officieel geïnstalleerd.