Kamer wil debat over vluchten CIA

De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van minister Bot (Buitenlandse zaken, CDA) over CIA-vluchten met terreurverdachten die in Nederland zijn geland of Nederlands luchtruim hebben doorkruist. De PvdA en GroenLinks willen een spoeddebat met Bot.

Uit stukken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, die deze krant met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur verkreeg, blijkt dat een groot deel van de vliegtuigen die mogelijk geheime vluchten uitvoerden in Nederland zijn geweest. Acht van de tien vliegtuigen waarover mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch grote verdenkingen heeft, hebben in de periode 2001-2005 Nederland aangedaan. Wat de vliegtuigen hier deden, is onduidelijk. Eerder ontstond internationaal ophef over de CIA-vluchten. Het zou gaan om transporten van terreurverdachten naar geheime locaties, waar de inlichtingendienst verdachten zou folteren.

Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) zei eerder tegen de Tweede Kamer dat hij van de Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken de verzekering had gekregen dat 'het Nederlands luchtruim niet werd gebruikt voor transport van verdachten naar landen waar zij gemarteld kunnen worden'.

De Kamerleden Koenders (PvdA) en Van Bommel (SP) vinden dat Bot zich te gemakkelijk heeft laten geruststellen door de ontkenningen van Rice. Van Bommel stelt bovendien dat Nederland hiermee medeplichtig is aan de geheime transporten. Kamerlid Van Baalen (VVD) zei gisteren dat 'er niet met gevangenen en hun rechten mag worden gesold en een bondgenoot, zoals Nederland, mag niet met zulke praktijken worden geconfronteerd'. Kamerlid Karimi (GroenLinks) vraagt zich af waarom de verantwoordelijke ministers de vluchtgegevens waarover het ministerie van Verkeer en Waterstaat beschikte, niet eerder met de Kamer hebben gedeeld.

Minister Bot verblijft op dit moment in het buitenland en heeft nog geen reactie gegeven.