Jeff Hamburg

Componist Jeff Hamburg (1956), een in Nederland woonachtige Amerikaan, heeft een Joodse achtergrond, maar daarvan kun je ook 'voorgrond' van maken - al zijn werken zijn gebaseerd op Joodse thema's, toonladders en teksten, de laatste deels in het Hebreeuws. Toch drukt hij zich vrij en natuurlijk uit, in lyrische, intense muziek met een religieuze connotatie. Sterk is het Tweede strijkkwartet 'Hashkivenu' (2002). Het eerste deel doet met zijn drukke gestiek denken aan Nederlandse muziek van rond de Tweede Wereldoorlog. In de langzame delen weerklinkt Hamburgs meer romantische inborst: een treurende cello onder hoog wenende violen. In het rijkgeschakeerde Jerusalem (1999) is Hamburg op zijn best. Nu weer klagend, dan weer dansant, nergens zonder melancholie. Het middendeel, op tekst van Leah Goldberg, moet een van de ontroerendste dingen zijn die de laatste tijd werden gecomponeerd.

Diverse musici: Jeff Hamburg - Looking East. (FutureClassics CD 051). Zie ook www.nskk.nl.

    • Jochem Valkenburg