Hoogopgeleiden sneller achteruit door Alzheimer

rotterdam, 16 febr. Hoogopgeleiden die Alzheimer krijgen, gaan sneller achteruit dan mensen met weinig scholing. Dat blijkt uit een Amerikaans bevolkingsonderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry. De verschillen zijn niet zo groot, maar niettemin duidelijk meetbaar. Vooral onthouden, abstract redeneren en denksnelheid gaan sneller achteruit bij mensen die meer dan acht jaar scholing hebben gehad. De Amerikanen hielden geen rekening met het niveau van de opleiding. In andere studies was het verband tussen educatie en dementie ook al gezien. Waarschijnlijk hebben hoog opgeleiden veel `reservecapaciteit` in hun hersenen, waardoor de hersenschade pas in een laat stadium opvalt. Daarna gaan de patiënten snel achteruit.