Holleeder blijft nog 30 dagen in arrest

Het voorarrest van Willem Holleeder en tien medeverdachten is met dertig dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Haarlem gisteren besloten. Van drie verdachten wordt wel de voorlopige hechtenis geschorst.

Willem Holleeder werd op 30 januari gearresteerd. Justitie verdenkt hem van afpersen en bedreigen van vastgoedhandelaren voor miljoenen euro's. Een van de slachtoffers is volgens justitie de in mei 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Ook de eind vorig jaar vermoorde vastgoedhandelaar Cees Houtman zou volgens justitie een van de slachtoffers zijn.

Over de relatie van Holleeder met zijn advocaat Bram Moszkowicz is ook ophef ontstaan na publicaties in verschillende media. De Volkskrant schreef vanochtend dat de advocaat bij de politie zou hebben verklaard dat de relatie met Holleeder 'niet altijd goed voelt'. Dat zou hij hebben gezegd na een incident tussen Holleeder en Endstra op zijn kantoor. Endstra heeft voor zijn dood aan verschillende mensen verteld hoe hij op een gegeven moment op het kantoor van de advocaat ontboden werd en daar door Holleeder bedreigd werd met een pistool. Moszkowicz was hier zelf niet bij aanwezig. Hij heeft later wel gezegd dat het soms voorkwam dat Endstra en Holleeder tegelijk op zijn kantoor aanwezig waren. Volgens de Telegraaf zou Holleeder zijn advocaat zelfs hebben afgeperst, nadat hij het kantoor van de advocaat van camera's had voorzien. Hollleeder zou zo de advocaat in de gaten houden.

Moszkowicz zegt dat het volstrekte onzin is dat hij bij de politie heeft gezegd dat de relatie niet goed was. 'Ik heb nooit een verklaring afgelegd. De criminele inlichtingen eenheid (CIE) vroeg een gesprek en zei daarin dat zij het idee hadden dat ik onder dwang van Holleeder stond. Ik heb dat ontkend. Er staat in het dossier dat hij heel vaak op mijn kantoor kwam. Dat gebeurde omdat de CIE vaak vroeg of ik contact wilde leggen. Dat krijg ik nu als een katapult terug.'

De camera's bij zijn kantoor zijn geplaatst door een bedrijf dat Holleeder hem aandroeg. 'Maar ze zitten aan de buitenkant.'