Goud als afscheid voor Dorfmeister

De Oostenrijkse skister Michaela Dorfmeister leverde een klassieke prestatie door haar carrière af te sluiten met de ontbrekende olympische titel. Zij won bij de Winterspelen in Turijn goud op de afdaling

Michaela Dorfmeister kust na haar zege op de afdaling het podium. Links zilveren-medaillewinnares Martina Schild en rechts Anja Paerson die brons won. Foto AP Michaela Dorfmeister of Austria, center, winner of the Women's Downhill, kisses the podium as Martina Schild of Switzerland, left, who took the silver, and Anja Paerson of Sweden, bronze, applaud at the Turin 2006 Winter Olympic Games in San Sicario Fraiteve, Italy, Wednesday, Feb. 15, 2006. (AP Photo/Felice Calabro)
Michaela Dorfmeister kust na haar zege op de afdaling het podium. Links zilveren-medaillewinnares Martina Schild en rechts Anja Paerson die brons won. Foto AP Michaela Dorfmeister of Austria, center, winner of the Women's Downhill, kisses the podium as Martina Schild of Switzerland, left, who took the silver, and Anja Paerson of Sweden, bronze, applaud at the Turin 2006 Winter Olympic Games in San Sicario Fraiteve, Italy, Wednesday, Feb. 15, 2006. (AP Photo/Felice Calabro) Associated Press

Het is een klassiek verhaal dat bij elke Olympische Spelen terugkeert: de sporter die alles won behalve een gouden medaille, maar op de valreep de erelijst voltooit met een olympische titel. Het overkwam gisteren de 32-jarige Oostenrijkse skister Michaela Dorfmeister, die in haar afscheidsjaar de afdaling won bij de Winterspelen in Turijn. En vanzelfsprekend vloeiden er tranen, heel veel tranen. Maar ook dat hoort bij het scenario.

Het was een ongebruikelijk gezicht om Dorfmeister in het openbaar te zien huilen. Hoewel zij niet doorgaat voor de mentaal sterkste skister, heeft de Oostenrijkse haar emoties doorgaans goed onder controle. Bovendien wint ze veel, dat scheelt natuurlijk. En ze laat zich begeleiden door een sportpsycholoog. Ook die bijstand draagt bij aan de stabiliteit van haar gemoedstoestand.

Dorfmeisters overwinning op de moeilijke piste van San Sicario was niet verrassend gezien de loop van dit seizoen. De Oostenrijkse heeft talloze keren laten zien de beste op de afdaling te zijn. Maar een beklagenswaardige olympische geschiedenis in combinatie met mislukte optredens bij wereldkampioenschappen voedde haar onzekerheid over een goede afloop in San Sicario. Dorfmeister hoefde de WK van vorig jaar in Bormio maar in herinnering te roepen om te beseffen hoe wreed een skipiste kan zijn. Precies een jaar geleden beleefde ze het trauma van een vroegtijdige uitschakeling op alle disciplines waar ze startte.

Opmerkelijk genoeg bleef gisteren de twijfel achterwege. Dorfmeister vertelde na afloop, dat ze zich voor een wedstrijd zelden zo op haar gemak had gevoeld. Met het ontwaken verdween ook alle terughoudendheid; zoiets had ze nooit eerder meegemaakt. 'Het klinkt arrogant om te zeggen dat ik vooraf wist dat ik zou winnen, maar zo ervoer ik het wel. Voorafgaande aan wedstrijden sterf ik doorgaans van de zenuwen, maar deze keer was ik zeer rustig. Er klonken voortdurend stemmen in mijn hoofd die zeiden: je gaat winnen, je gaat winnen.'

En Dorfmeister won, op een manier die past bij de statuur van een grote skister. Nadat ze zelf majestueus en snel de finish had bereikt, wist niemand haar tijd te overtreffen. De Zwitserse Martina Schild kwam met een achterstand van 0,37 seconden het dichtst bij. Maar zij was al blij met zilver, zo ook slalomspecialiste Anja Pärson in haar sas was met de bronzen medaille op de afdaling. Bovendien lieten beiden blijken Dorfmeister de olympische titel te gunnen.

Op het moment dat Dorfmeister zich uit het alpineskiën terugtrekt, neemt de kleurrijkheid af. De veterane is in vele opzichten een opvallende verschijning. Ze verft het haar al jaren in de gekste kleuren en op haar reizen liet ze zich lange tijd vergezellen door twee ratten. Door haar teamgenoten in de Oostenrijkse ploeg wordt ze gekscherend de 'city girl' genoemd, omdat Dorfmeister als enige van het nationale team is geboren in de hoofdstad Wenen. Ongebruikelijk voor Oostenrijkse skiërs, die vrijwel zonder uitzondering uit de bergen komen.

Dorfmeister - enig kind van een slagersechtpaar - kwam pas met skiën in aanraking toen ze op zesjarige leeftijd verhuisde naar Neusiedl. Haar talent werd snel ontdekt, waardoor ze werd toegelaten op de Skiacademie van Schladming, waar ze een jaargenote was van Alexandra Meissnitzer, Christian Mayer en Wolfgang Rottmann, de wereldkampioen biatlon van 2000. Aanvankelijk zat ook Hermann Maier bij haar in de klas, maar die werd nog in het eerste jaar van school gestuurd, omdat hij te klein was.

Nu Dorfmeister olympisch kampioen is geworden, kan ze afscheid nemen met een volmaakte palmares. Ze was al zevenvoudig winnares van wereldbekerklassementen en tweevoudig wereldkampioen. Wat ontbrak was olympisch goud, die haar in 1998 tijdens de Winterspelen van Nagano op de Super-G met het geringe verschil van eenhonderdste seconde was afgenomen door de Amerikaanse Picabo Street. Die nederlaag geldt als de pijnlijkste in Dorfmeisters carrière en spookte gistermiddag bij vlagen door haar hoofd toen ze moest wachten of haar tijd nog zou worden verbeterd.

In Oostenrijk werd de zege van Dorfmeister luid bejubeld. Omdat het sowieso de eerste gouden medaille bij deze Spelen voor Oostenrijk was, maar vooral omdat het toonaangevende skiland 26 jaar heeft moeten wachten op een olympische zege op de afdaling bij de vrouwen. Annemarie Moser-Pröll was in 1980 de laatste geweest. De overeenkomst met Dorfmeister? Ook Moser-Pröll nam als skister afscheid met een gouden medaille op de afdaling.

Overigens kende de tweede plaats van Schild ook een historische component. Haar grootmoeder, Hedy Schlunegger, won in 1948 in Sankt-Moritz de eerste afdaling die op de Winterspelen werd gehouden.

    • Henk Stouwdam