Galerieselectie

Thomas ElshuisEen privé-archief met zo'n twintigduizend dia's, geërfd van een vriend die de wereld bereisde, vormt het uitgangspunt van het werk van Thomas Elshuis. Sinds 1999 maakt de kunstenaar zijn eigen reizen door dit archief en stelt hij uit fragmenten van de dia's nieuwe composities samen. Met behulp van digitale technieken voegt hij nieuwe dimensies toe aan de beelden. In zijn nieuwe serie werken richt hij zich vooral op stedelijke landschappen, die hij van een dromerige atmosfeer voorziet.

Fotowerken van Thomas Elshuis. 18 febr t/m 25 maart in Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Carl Berg ProjectsMorgen zal aan de Wittenburgergracht in Amsterdam de nieuwe galerie Carl Berg Projects openen. Deze dependance van de gelijknamige galerie in Los Angeles zal hier tentoonstellingen organiseren van kunstenaars uit Amerika, maar ook Nederlandse en Europese kunst komt aan bod. De eerste tentoonstelling heet Drawing from L.A. en omvat tekeningen van negen Amerikaanse kunstenaars.

Tekeningen uit Los Angeles. 17 febr t/m 31 maart in Carl Berg Projects, Wittenburgergracht 315, Amsterdam. Do t/m za 13-18u.

Jos van MerendonkZoals de naam van Yves Klein onlosmakelijk verbonden is met de kleur blauw, zo is die van Jos van Merendonk gekoppeld aan groen. Ruim zeventien jaar al legt hij zich toe op het gebruik van de kleur groen binnen het vierkante vlak. Van Merendonk werkt altijd vanuit een vooropgezet plan. Aan zijn schilderijen gaat meestal een fase van tekenen en schetsen vooraf, daarna volgen de kleine schilderijen en dan pas de grote. De groene verf organiseert hij op zo'n manier dat uit de lijnen, krassen en slingers weer structuren en rasters ontstaan.

Schilderijen van Jos van Merendonk. T/m 11 maart in galerie Vous Etes Ici, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

Carlos AiresDe Spaanse fotograaf Carlos Aires presenteert onder de noemer Dark Tales twee werken met als onderwerp de homoscene. The Enchanted Woods (2004) bestaat uit foto's van nachtelijke landschappen die dienen als homo-ontmoetingsplaatsen. De beelden ogen als perfecte prentkaartcomposities, met zwak verlichte bomen en vijvers, schemerig struikgewas en paden waarop geen mens te bekennen is. Daar tegenover staat het werk Mister Hyde (2003) dat Aires met een infraroodcamera maakte in de dark-room. Hier vangen we glimpen op van mannen die seks hebben.

Foto's en film van Carlos Aires. 19 febr t/m 19 maart in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

Karin BosDe in hedendaagse kunst gespecialiseerde galerie Smarius is gevestigd in het voorhuis van een Fries stolpboerderij. De komende weken zijn er de schilderijen van de Amsterdamse kunstenaar Karin Bos te zien, die bekend werd met haar schilderijen van volwassen meisjes en kinderlijke vrouwen. Haar 'Fairy Queens' zijn portretten gebaseerd op mini-missverkiezingen waarbij nukkige meisjes worden opgedirkt volgens moeders schoonheidsideaal. De serie Gamegirls toont gevaarlijk ogende meisjes met knuppels, touwen en bijlen.

Schilderijen van Karin Bos. 19 febr t/m 26 maart in Galerie Smarius, Sonnegaweg 41, Sonnega. Do t/m zo 13-18u.

En verder:Foto's van Martin Schoeller t/m 11 maart in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam; schilderijen van Leo de Goede t/m 25 febr in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; foto's van Vivianne Sassen t/m 5 maart bij Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; schilderijen, tekeningen en collages van Charlotte Schleiffert t/m 11 maart in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; graffitikunst van Jeroen Jongeleen t/m 4 maart in Upstream Gallery, Kromme Waal 11, Amsterdam; foto's van Wout Berger t/m 9 maart in Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; tekeningen van Robbie Corneliisen en Marc Nagtzaam t/m 19 maart in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; foto's van Hans Biezen en Jean-Claude Bélégou t/m 25 febr in Galerie Pennings, Geldropseweg 61B, Eindhoven.