FRANKRIJK

David Mamet Tere zielen kunnen er maar beter niet heengaan. Want als de Amerikaanse toneelschrijver David Mamet (1947) te keer gaat, dan gaat hij goed tekeer. En als dan bovendien Pierre Laville regisseert, dan breekt de hel los, zoals in Mamet's stuk Romance . Mamet tart noch bedreigt iemand, maar hij stelt op een extreme manier de uitwassen van de Amerikaanse samenleving en cultuur aan de kaak. Deze keer gaat het over de Amerikaanse justitie. Tijdens een Israëlisch-Palestijnse conferentie draait een rechtszitting uit op een psychologisch drama doordat iedereen met zijn persoonlijke frustraties naar buiten komt. Romance is een krankzinnige klucht, waarachtig een enorme vernieling en naargeestigheid schuilt.

Romance t/m 31 maart in het Théâtre Tristan-Bernard, 64, rue du Rocher, Parijs, 0033-145220840.

Dans/theater Al tien jaar lang fascineert de Belg Alain Platel met zijn spektakels die het midden houden tussen dans en theater. Deze worden begeleid door grote barokmuziek. Na een omweg langs het Palais Garnier met Wolf over nationalisme op muziek van Mozart, is hij terug in het Théâtre de la Ville met Vsprs naar Les Vêpres de la Vierge van Monteverdi, een indrukkend spektakel over godsdienst. Fabrizio Cassol transponeerde de muziek van Monteverdi voor een orkest van 10 barok-, jazz- en zigeuner musici. Deze brengen op het toneel met tien verbazingwekkend expressieve dansers, de veelsoortigheid van het mensdom in beeld.

Vsprs t/m 25 febr in het Théâtre de la Ville, Place du Châtelet, Parijs, 0033-142742277.

En verder in Parijs Picasso/Dora Maar t/m 22 Mei in het Musée Picasso 0033-142712521; Pierre Bonnard t/m7 Mei in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris 0033-153674000 en www.mam.paris.fr; Histoires d'hommes een stuk van Xavier Durringer door Judith Magre v.o.t. in het Théâtre Pépinière-Opéra 0033-142614416.