EU maakt extra plan vogelgriep

De Europese Unie heeft woensdag een aantal plannen gelanceerd om een verdere uitbraak van vogelgriep tegen te gaan. Zo moeten wilde vogels strenger gecontroleerd worden. Ook wil de Unie de import van onbehandelde veren uit alle landen buiten de EU opschorten tot het einde van juli. Een panel van veterinaire experts ondersteunt dti.

De Europese Commissie heeft 1,9 miljoen euro toegezegd als ondersteuning voor nationale controleprogramma's. Het geld is ook bedoeld om vogels te testen, zodat een uitbraak van vogelgriep vroeg ontdekt wordt. Volgens EU-woordvoerder Philip Tod moeten mosters genomen worden van zowel wilde en tamme vogels. Het plan voorziet in de tests van 60.000 wilde vogels en 300.000 tamme vogels.

De plannen volgen op nieuwe gevallen van vogelgriep binnen de Europese Unie. Duitsland werd het vierde land binnen de Unie waar de dodelijke variant van het virus ontdekt is. Gisteren maakten de Duitse autoriteiten bekend dat aanvullende testen van twee zwanen hebben bevestigd dat het om H5N1 gaat. Ook in Oostenrijk is uit tests gebleken dat twee zwanen aan H5N1 bezweken zijn.

Denemarken maakte bekend dat zeker negen dode zwanen zijn gevonden in de Oostzee. In Polen zijn drie dode zwanen gevonden in de plaats Krynica Morsca aan de Baltische kust. Beide landen voeren aanvullende tests uit om te bepalen of het om de dodelijke variant van de vogelgriep gaat.

In Italië is de consumptie van gevogelte met 70 procent gedaald nadat de autoriteiten afgelopen weekend bekend maakten dat zeker zes dode zwanen de dodelijke vogelgriepvariant H5N1 droegen. Dat maakte de Italiaanse landbouworganisatie Fedargri bekend.

Woensdag waarschuwde Gudjon Magnusson van de Wereldgezondheidsorganisatie dat vijf landen in of aan de grens van de EU getroffen zijn door uitbraken van het virus: Oekraïne, Rusland, Kazachstan, Roemenië en Turkije. 'Het is aan ons om te zorgen dat de vogelgriep geen epidemie wordt', zei Magnusson in Kiev.