Duitsland te sterk voor schaatsploeg

De Nederlandse schaatssters zijn gisteren in Turijn uitgeschakeld in de kwartfinales van de ploegenachtervolging.

Duitsland reed een snellere onderlinge race en plaatste zich net als Japan, Rusland en Canada voor de halve eindstrijd die vandaag, net als de finale, op het programma staat. Nederland reed in de voorronde de vierde tijd in een deelnemersveld van acht landenploegen. Tegen Japan werd olympisch kampioene Ireen Wüst gespaard en kon Moniek Kleinsman het tempo van Gretha Smit en Renate Groenewold niet bijbenen. Hierdoor werd Nederland in de kwartfinales gekoppeld aan favoriet Duitsland, dat met een B-ploeg als vijfde was geëindigd in de voorronde.

Kleinsman reed zondag ook al een slechte drie kilometer, waardoor Smit geen startbewijs kreeg voor de vijf kilometer. Kleinsman voelde zich schuldig over haar zwakke prestatie in de ploegenachtervolging. Ze is geen schim van de rijdster die vorig seizoen nog nationaal allroundkampioene werd.

'Dit is rot voor de ploeg en rot voor mij', zei Kleinsman na afloop. 'Ik blies mezelf op en had het gevoel dat mijn benen drie keer zo dik werden. Als ik me op de training ook zo slecht had gevoeld, was ik niet van start gegaan.'

Haar ploeggenote Groenewold maakte na afloop van de eerste race een wegwerpgebaar naar de zwakste schakel in het team. De wegkapitein van de achtervolgingsploeg sprak even later geen harde woorden over Kleinsman. 'Ik kan Moniek niets kwalijk nemen. Ze heeft dit seizoen al genoeg over zich heen gekregen', sprak de aanvoerster die vooraf bij Ab Krook haar twijfels had uitgesproken over de vorm van Kleinsman maar geen gehoor vond bij de coach. 'Veel keus had ik niet', verwees Krook naar het gebrek aan een goede derde rijdster.

In de kwartfinales waren de Duitse vrouwen veel te sterk. Nederland reed de verloren race met Wüst, Groenewold en Paulien van Deutekom. Duitsland trad aan met het toptrio Anni Friesinger, Daniela Anschütz en Claudia Pechstein. De derde schakel van Nederland bleek wederom te zwak. Van Deutekom kon wel volgen, maar weinig kopwerk doen. En Groenewold was nog vermoeid van haar eerste race.