Dromen van ballenjongen bij Oranje

23.000 kinderen willen graag ballenjongen zijn bij de oefenwedstrijden van Oranje. Tijdens een selectiedag gisteren in Zeist streden 270 van hen om 53 beschikbare plaatsen.

Een van de vele meisjes op de 'Ballenjongens Selectiedag', gisteren in Zeist. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold zeist ballenjongens/meisjes event foto rien zilvold voetbal kinderen
Een van de vele meisjes op de 'Ballenjongens Selectiedag', gisteren in Zeist. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold zeist ballenjongens/meisjes event foto rien zilvold voetbal kinderen Zilvold, Rien

Nog nahijgend staat de 15-jarige Donna Miedema op het kunstgrasveld van het KNVB-sportcentrum in Zeist. De voetbalster van VV Dokkum heeft zojuist de slalom-dribbel in hoog tempo afgelegd. Ze is tevreden. 'Het gaat heel goed met die oefeningen. Ik ben al een paar keer bovenaan geëindigd. Misschien ben ik er straks wel bij, dan kan ik Arjen Robben van dichtbij zien.'

Donna is een van 270 kinderen tussen 12 en 16 jaar die gistermiddag meededen aan de Ballenjongens Selectiedag. De voetbalbond KNVB wil op deze dag 53 jongens en meisjes selecteren voor de vier oefenwedstrijden van het Nederlands elftal ter voorbereiding op het WK in Duitsland. Bij de verschillende trainingsonderdelen konden de kinderen hun balgevoel en spelinzicht demonstreren.

Maar die trainingen zijn - al denken de meeste deelnemers van wel - niet zo heel belangrijk. Hun begeleiders gebruiken de oefeningen vooral om het gedrag van de kinderen te observeren. Goede concentratie, niet te eigenwijs en niet te verlegen zijn, en goed luisteren, vat event manager Edo Boonstoppel de eigenschappen van de ideale ballenjongen samen. 'Ze moeten weten dat ze een taak hebben en er niet staan om van het voetbal en de spelers te genieten.'

De kinderen staan straks onder grote druk, zegt woordvoerder Melanie Poort. 'Er komt veel op ze af; spanning, muziek, geschreeuw. Vandaag is een goede test. Er zijn veel ouders en familie meegekomen, er is veel pers, en vanochtend is iedereen gefilmd.'

Tot nu toe werden ballenjongens bij interlandwedstrijden geregeld door de club in wiens stadion werd gespeeld. Voor de eerste keer wordt nu gekozen uit voetballers van 'gewone' clubs. Dat initiatief bleek een succes: 23.000 kinderen meldden zich aan. 'Dit is voor veel kinderen een droom. Ze zullen nooit dichter bij hun helden komen', zegt Droogstoppel. De deelnemende kinderen krijgen binnen een week te horen of ze zijn uitgekozen. Het is nog niet duidelijk of deze selectieprocedure een vervolg krijgt, bijvoorbeeld bij de kwalificatiewedstrijden voor het volgende Europees kampioenschap.

Yorick Wapstra (12) uit Lelystad heeft alvast een oranje T-shirt met Van Nistelrooy-opdruk aangetrokken. Hij hoopt dat hij er straks bij is. 'Het lijkt me zo'n kick, met zo veel mensen in een stadion. Als ik eraan denk, krijg ik de kriebels.'

Tegen vijven komt Feyenoord- en Oranjespits Dirk Kuijt als speciale gast een kijkje nemen. Zelf is Kuijt nooit een ballenjongen geweest, maar hij vindt hun rol wel belangrijk. 'Bij een achterstand natuurlijk, maar ook als we voorstaan. Het is wel de bedoeling dat ze dan wat tijdrekken.'

    • Oscarvermeer