Congres hoort IT-bedrijven over China

Vier grote internetbedrijven lagen gisteren zwaar onder vuur tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Microsoft, Yahoo, Google en Cisco worden beschuldigd van het helpen van de Chinese regering bij het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting.

De bedrijven moesten zich verdedigen voor de commissie Internationale Betrekkingen van het Huis van Afgevaardigden, nadat ze toegang hadden verkregen tot de snelgroeiende Chinese internetmarkt. Daarbij heeft bijvoorbeeld Google ingestemd met het blokkeren van politiek gevoelige zoektermen, zoals 'Taiwan', 'democratie' en 'Dalai Lama'. De andere zoekmachines deden soortgelijke concessies: Microsoft verwijderde het blog van een journalist en Yahoo speelde informatie door over een Chinese journalist.

De commissie die de bedrijven ter verantwoording had geroepen nam geen blad voor de mond. Afgevaardigde Tom Lantos (Democraat) beschuldigde de IT-bedrijven ervan dat ze ondanks hun omvang geen sociale verantwoordelijkheid voelden: 'Jullie weerzinwekkende praktijken in China zijn een schande en ik kan niet begrijpen dat de directeuren van jullie bedrijven 's nachts een oog dicht doen.'

Google verdedigde zichzelf met de opmerking dat het bedrijf in ieder geval een bijdrage leverde aan het toegankelijk maken van informatie in China, 'hoewel niet perfect', erkenden vertegenwoordigers van de zoekmachine.

De advocaat van Yahoo legde tijdens de hoorzitting uit dat censuur en problemen rondom de vrijheid van meningsuiting niet door een enkel bedrijf of bedrijfstak zijn op te lossen. 'Daarvoor hebben we de hulp nodig van onze regering.'

Afgevaardigde Lantos reageerde met de stelling dat de VS meer hebben aan 'bedrijven die voldoende ruggengraat hebben om de bizarre eisen van een totalitair regime te weerstaan.'

Volgens de China Daily, een door de Chinese overheid gecontroleerde krant, is de regulering van internet in China niet anders dan in andere landen: 'De Chinese regering heeft voor het vaststellen van de internetregels goed gekeken naar de westerse wetgeving.' (AP, Reuters)