Clubhuis van Ajax moet dicht

Het supportershome van Ajax, vlakbij de Arena, gaat voor onbepaalde tijd dicht. Dat heeft burgemeester Cohen van Amsterdam gisteren besloten. Aanleiding voor zijn beslissing is de vondst, afgelopen zaterdag, van wapens en vermoedelijk harddrugs.

'Dit kan niet, het is een schande', zei Cohen over die vondst. Hij nam de beslissing om het supporteshome te sluiten niet eerder, omdat hij de politierapportage wilde afwachten. Die kreeg hij gisteren. Het supportershome zou vandaag worden dichtgetimmerd. De burgemeester wil overleg met het bestuur van Ajax om te kijken onder welke voorwaarden het clubhuis weer open kan.

De politie doorzocht het clubhuis zaterdagavond, nadat zich daar een groep van 150 Ajax-aanhangers had verzameld. De mobiele eenheid (ME) kwam in actie, toen ook in de omgeving van Den Haag ADO-fans zich verzamelden. De ADO-aanhangers wilden wraak nemen voor de gewelddadige actie vrijdagavond van een zeventigtal Ajax-supporters in het clubhuis van ADO in het Zuiderpark. De Ajax-fans probeerden brand te stichten, richtten vernielingen aan en mishandelden acht ADO-fans. Zaterdag voorkwam de politie een vergeldingsactie van ADO-aanhangers.

In Amsterdam sloot de ME zaterdagavond het terrein bij het Ajax-clubhuis af en alle aanwezige supporters werden gecontroleerd. Zeven Ajax-aanhangers werden aangehouden wegens belediging of omdat zij zich niet wilden of konden legitimeren. Alle supporters moesten hun auto achterlaten. Bij nader onderzoek in het supportershome trof de politie tientallen wapens aan, waaronder slag- en stootwapens, een ploertendoder, zwaar vuurwerk en harddrugs.

Gisteren maakte burgemeester Deetman van Den Haag bekend dat de komende vijf jaar in Den Haag geen Ajax-supporters welkom zijn bij ADO-Ajax. De gemeente Amsterdam wacht nader af voordat het eventueel overgaat tot een soortgelijke maatregel.