Clemenceau toch naar Frankrijk

De Franse president Jacques Chirac wil dat het ex-vliegdekschip Clemenceau terugkeert naar Frankrijk. Het vliegdekschip ligt nu nog in internationale wateren voor de kust van de Indiase deelstaat Gujarat om ontmanteld te worden.

Gisteren besliste de Franse Raad van State dat het schip, dat volgens de regering nog zo'n 45 ton asbest bevat, helemaal niet had mogen vertrekken. Een Europese richtlijn verbiedt de uitvoer van schadelijke stoffen. Milieuorganisaties als Greenpeace vrezen dat ontmanteling in India niet verantwoord zal gebeuren. In de Indiase deelstaat Gujarat hebben slopers aangekondigd in hongerstaking te gaan als ze het werk mislopen.

Onduidelijk is wat er nu met de Clemenceau moet gebeuren en of Frankrijk de capaciteit heeft om zo'n groot schip te ontmantelen. De Franse regering dringt aan op Europese samenwerking bij dit soort klussen.