Brokeback Mountain

Regie: Ang Lee. Met: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Ann Hathaway, Randy Quaid. In: 27 bioscopen. Brokeback Mountain scene uit de film Brokeback Mountain FOTO: A-Film A-Film

De onverwachte Oscarfavoriet dit jaar is een film die op het eerste gezicht de vertrouwde trekken van de western vertoont, maar die al snel blijkt te gaan over twee jonge schaapherders die elkaar liefhebben hoewel ze naar eigen zeggen ‘geen flikkers’ zijn.

De film van alleskunner Ang Lee won de belangrijkste prijs op het filmfestival van Venetië, een pak Golden Globes en is inmiddels genomineerd voor acht Oscars. Ang Lee werkte een kort verhaal van Annie Proulx om tot een film die epische proporties heeft, die decennia omspant en een blik gunt op de pastorale natuur en de bekrompen cultuur in het ruige platteland van Amerika. Het gaat in Brokeback Mountain om twee straatarme, niet erg snuggere jongens die in de zomer van 1963 samen schapen hoeden op deze berg in Wyoming. Op een nacht drijven whisky en kou hen naar elkaar toe, en ruw, vlug, verlegen, bedrijven ze de liefde. Het is bijna alsof ze het met een dier doen. Maar hun samenzijn op de berg wordt toch een idylle, al durven ze niet aan elkaar toe te geven waarom. Die zomer kunnen zij elkaar ongestoord beminnen, maar eenmaal aan de voet van de berg gekomen moeten hun gevoelens voor elkaar het afleggen tegen (hun angst voor) de heersende moraal. Zo maken zij zichzelf, maar ook hun echtgenoten en kinderen tot slachtoffer in dit drama. De twee hoofdrolspelers zijn uitstekend gekozen. Jake Gyllenhaal als de verleidelijke, soms bijna vrouwelijke Jack Twist. Heath Ledger als de introverte Ennis del Mar die zijn lippen haast niet van elkaar lijkt te kunnen krijgen om er een woord door te persen.

Regie: Ang Lee. Met: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams, Ann Hathaway, Randy Quaid. In: 27 bioscopen.