Betis vindt zwakke punten AZ

AZ zal volgende week donderdag in de Alkmaarder Hout in superieure vorm moeten steken om de gisteravond opgelopen achterstand van twee doelpunten tegen Real Betis Sevilla ongedaan te maken. Gezien de krachtsverschillen lijkt de kans groot dat de Noord-Hollandse ploeg dit seizoen niet verder komt dan de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen bijna de finale werd bereikt.

Individuele fouten vertroebelden in Sevilla het perspectief voor de return. Vooral de blunders die werden gemaakt bij de tweede treffer van de nummer zestien van de Spaanse Primera Division waren totaal onnodig. Doelman Henk Timmer speelde Joris Mathijsen ondoordacht aan op zijn linkervoet. De verdediger kreeg de bal niet onder controle en de aanstormende Robert, gehuurd van PSV, liet zich het buitenkansje niet ontnemen. Een minuut of acht daarvoor gleed Kenneth Perez uit en transporteerde uitblinker Joaquin de bal naar het strafschopgebied waar Diego Tardelli na een 'wippertje' genadeloos uithaalde. 'We hebben van onszelf verloren', zei trainer Louis van Gaal.

Maar die analyse was misschien iets te kort door de bocht. Real Betis domineerde een groot deel van de wedstrijd. De scouts van de club hadden hun werk goed gedaan. Ze hebben waarschijnlijk aan hun technische baas Lorenzo Serra Ferrer doorgegeven dat AZ onder druk gehouden moest worden op eigen helft. Daardoor kon de huidige nummer twee uit de eredivisie niet zijn circulatievoetbal spelen. In de verwarring die bij AZ ontstond ging de ploeg fouten maken waarvan Betis profiteerde.

AZ verzuimde in tactisch opzicht het juiste antwoord te geven. Achter de verdediging van Betis lag ruimte om wat gevaar te stichten. Alhoewel spits Shota Arveladze volledig werd ingepalmd door de verdedigers Melli en Juanito. Slechts één keer ontsnapte de Georgiër bij een diepe bal aan zijn bewakers. Kort na rust had hij AZ op voorsprong moeten brengen. Maar nadat Arveladze doelman Contreras min of meer was gepasseerd, schoot hij de bal tegen de hand van de keeper.

AZ en Van Gaal troffen het niet dat Betis Sevilla wordt getraind door Serra Ferrer. Hij kent Van Gaal en zijn voetbalvisie door en door. Hij fungeerde immers als hoofd opleidingen toen Van Gaal bij Barcelona aan het bewind was. 'Ik heb veel van hem geleerd', zei Serra Ferrer aan de vooravond van het duel met zijn voormalige chef. 'Van Gaal houdt altijd vast aan zijn ideeën over voetbal.'

De Spaanse televisie had gisteravond speciaal een camera op Van Gaal gericht. Bij de eerste treffer van Betis ontstak hij in woede. Het verdedigende werk van Grétar Steinsson zag er ook niet best uit. Van Gaal had international Barry Opdam wegens gebrek aan vorm buiten de ploeg gelaten. Hoewel Kew Jaliens de centrale verdediger goed verving ging Opdams afwezigheid ten koste van de opbouw. De gebrekkige aanvoer naar de voorste linie werd bij AZ verder verslechterd doordat Rogier Molhoek, overgekomen van RKC, het niveau niet aan kon. 'Zijn handelingssnelheid was te laag waardoor we te veel balverlies leden', erkende Van Gaal. De trainer zag zijn inschattingsfout in en liet al na een half uur Demy de Zeeuw het strijdperk betreden. Hij vulde de vrije rol aanmerkelijk beter in. De voormalige speler van Go Ahead Eagles loste kort voor rust een schot op doel dat Contreras ternauwernood over kon tikken.

Een tegentreffer had de situatie voor AZ minder uitzichtloos gemaakt. Nu zal voorzitter Dirk Scheringa teleurgesteld terugkeren naar Turijn, waar hij tijdelijk de Winterspelen verliet voor deze wedstrijd. Zijn betrokkenheid was in elk geval groter dan die van zijn alter ego Manuel Ruiz de Lopera die Betis in 1992 van het faillissement redde en tientallen miljoenen euro's investeerde. Hij heeft de club door de slechte resultaten in de Primera Division inmiddels de rug toegekeerd.

Betis Sevilla 2 AZ 0

Ruststand 0-0. 70. Tardelli 1-0, 78. Robert 2-0. Scheidsrechter: Ivanov (Rus). Toeschouwers: 15.000. Gele kaart: Contreras, Melli (Real Betis), Perez, De Cler, Steinsson (AZ).