Bernanke doet beurs weinig

De nieuwe Amerikaanse bankpresident Ben Bernanke verwacht dat de grootste economie ter wereld 'op het goede spoor blijft'. Volgens Bernanke was de tegenvallende economische groei van 1,1 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar eenmalig. Hij sluit verdere renteverhogingen niet uit om daarmee de inflatie in toom te houden.

Dat zei Bernanke gisteren in het Amerikaanse Congres. Het was de eerste keer sinds het vertrek van zijn voorganger Alan Greenspan dat Bernanke in het openbaar uitlatingen deed over de economie. Bernanke benadrukte meerdere keren Greenspans koers aan te houden. 'Ik denk dat de Federal Reserve met het volgen van de aanpak van Greenspan ook de komende jaren kan bijdragen aan de gezonde Amerikaanse economie.

Wall Street reageerde amper op Bernanke's opmerkingen. Zijn uitlatingen stemmen overeen met prognoses van vooraanstaande economen. De verwachting is dat de Amerikaanse economie dit jaar met 3,5 procent groeit.

De groeicijfers waren al drie jaar niet zo laag geweest als in de laatste maanden van 2005. De Amerikaanse economische groei viel tegen nadat twee orkanen het zuiden van het land hadden getroffen. Daarnaast gaven consumenten en ondernemingen minder geld uit door hogere energieprijzen.

De Amerikaanse werkloosheid is op het laagste punt van de afgelopen 4,5 jaar beland. Omdat consumenten door meer werk meer te besteden hebben, kan de inflatie te hard stijgen. Voor dit jaar wordt een inflatie van 2 procent voorspeld.

Bernanke wilde met het oog daarop niet uitsluiten dat de Federal Reserve, het systeem van Amerikaanse centrale banken, de basisrente nogmaals zal verhogen. De 'Fed' heeft de laatste achttien maanden al veertien keer eerder de rente verhoogd.

De nieuwe voorzitter werd tijdens het 3,5 uur durende optreden geprezen om zijn helderheid. Voorganger Greenspan stond daar niet om bekend.