Belgisch brons

Een collega van het Belgische dagblad De Morgen liet gisteren met enige trots in zijn laptop een artikel zien dat die dag in zijn krant was geplaatst. 'Belgisch brons', luidde de kop boven een foto met bijschrift van een zwoegende biatlete. België, biatlon en brons? Hadden we iets gemist van het buurland, dat bij de Olympische Winterspelen in Turijn slechts is vertegenwoordigd met de shorttrackers Pieter Gysel en Wim de Deyne, de kunstschaatser Kevin van der Perren én Bart Veldkamp? ('Maar één minder dan de Deense ploeg', zei een andere Belgische collega met de nodige zelfspot.) Nee, bleek bij lezing van de tekst. Het was een foto van de Duitse Martina Glagow, die maandag derde werd op het onderdeel 15 km individueel. De drie strepen over de muts van de biatlete gaven de kleuren weer van de Duitse vlag; met een knipoog van de Duitse kledingsponsor Adidas naar zijn eigen logo. Alleen was er in deze bepaald geen sprake van de spreekwoordelijke Duitse pünktlichkeit, want het bedrijf heeft de kleuren in de verkeerde volgorde gebruikt. In plaats van zwart, rood en geel, heeft Adidas voor de muts de volgorde zwart, geel en rood aangehouden. En laat er in die combinatie nu sprake zijn van de Belgische vlag. De collega's uit ons buurland vonden het prachtig en lieten niet na dit pijnlijke foutje ironisch aan de kaak te stellen. Gelijk hebben ze.

Henk Stouwdam

    • Henk Stouwdam