BELGIË

Schoonheid uit 1900 Onder de titel Het verlangen naar schoonheid. De Wiener Werkstätte en het Stoclethuis opent op 17 februari in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten een grote tentoonstelling over de Weense bloeiperiode van de moderne kunst. Centraal staat een van de hoogtepunten van de Jugendstil, het huis van de familie Stoclet in Brussel. Het werd tussen 1905 en 1911 gebouwd door architect Joseph Hoffmann, en is nog steeds in handen van de familie die het liet bouwen. Ooit zal het huis voor het publiek open zijn, maar tot die tijd kan worden genoten van foto's, maquettes en gouaches van onder meer de beroemde fries van Gustav Klimt. Het Museum für angewandte Kunst in Wenen leende voor de expositie ruim 1.000 voorwerpen van de Wiener Werkstätte uit.

Het verlangen naar schoonheid. De Wiener Werkstätte en het Stoclethuis, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat, Brussel, 17 feb t/m 28 mei, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 25078444 en www.bozar.be

Jeans! Het Modemuseum in Hasselt gooit zich op de spijkerbroek - in België, haast consequent jeans genoemd. De historie van het onverwoestbaar populaire kledingstuk begin ook op de expositie in het Genua van de 16de eeuw, toen er naar een vervangende stof werd gezocht voor de dure schapenwol. Met deze 'festein' was de jeans geboren. Later kwam de meeste stof uit Nîmes, vandaar denim. De nagels die er in 1853 door Levi Straus in werden gemaakt, vormen het begin van onze spijkerbroek.

Oorsprong, Mythe & Hype, Modemuseum, Gasthuisstraat 11, Hasselt, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 11239 621

En verder Théo van Rysselberghe, t/m 21 mei, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel 0032 25078444 en www.bozar.be; Spencer Tunick, fotografie, t/m 31 mrt, Concertgebouw, Brugge www.corpus05.be; Don Quichote en andere caballero's in het vroege werk van James Ensor, t/m 30 april, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen 0032 32387809 en museum.antwerpen.be/kmska