Beatrix hielp Amnesty met lobbyen

Koningin Beatrix heeft in 2002 Amnesty International tijdens een staatsbanket op Paleis Noordeinde laten lobbyen bij de Nigeriaanse president Obasanjo. Toenmalig directeur David Vriesendorp mocht tijdens het banket bij Obasanjo pleiten tegen de doodstraf van Amina Lawal, die gestenigd zou worden. Lawal is later vrijgesproken.

Dat staat in Het Grote Lobbyboek van Erik van Venetië en Jaap Luikenaar, dat volgende week verschijnt. Vriesendorp bevestigt dat hij met Obasanjo heeft gepraat. Koningin Beatrix had hem, samen met nog 120 andere gasten, voor het banket uitgenodigd. Tijdens het banket stelde een hofdame van de koningin Vriesendorp aan Obasanjo voor.

De president wilde graag met hem spreken. Hij had op de gastenlijst van het banket gezien dat Vriesendorp aanwezig was en vroeg om een ontmoeting met hem. 'Ik heb de tijd gehad om uitvoerig over het dossier van Lawal te praten', zegt Vriesendorp. 'Tijdens het gesprek zei hij dat ik niet mocht verwachten dat hij als staatshoofd een rechterlijke uitspraak kon vernietigen.'

Lawal werd begin 2002 door een Nigeriaanse rechtbank wegens overspel ter dood veroordeeld. In augustus 2003 is dit vonnis vernietigd. Vriesendorp weet niet of de lobby op Paleis Noordeinde de doorslag heeft gegeven. 'President Obasanjo heeft zelf een verleden als mensenrechtenactivist. Wellicht heeft hij wat extra zijn best gedaan.' Toch was het bezoek van Vriesendorp aan het banket intern omstreden. 'Maar ik vond het belangrijk om iedere kans aan te grijpen invloed uit te oefenen.'

Het is volgens een woordvoerder van Amnesty International Nederland niet geheel ongebruikelijk dat een vertegenwoordiger van de mensenrechtenorganisatie door de koningin wordt uitgenodigd om bij banketten aanwezig te zijn. Ook bij het staatsbezoek van de Russische president Poetin, vorig jaar, was Amnesty International uitgenodigd. Daar kon directeur Stapert enige tijd pleiten voor de mensenrechtensituatie in Tsjetsjenië.