Band Zonder Naam stopt ermee in 2007

De Volendamse band BZN, opgericht in 1966, stopt in juni volgend jaar na een afscheidstournee. 'Zanger Jan Keizer vindt het na veertig jaar wel welletjes', zei basgitarist Jan Tuijp gisteren op een persconferentie in Volendam. 'Wij schrokken eerst wel, maar hebben respect voor zijn beslissing.' Keizer gaat verder met een solo-carrière.

BZN (Band Zonder Naam) is de succesvolste Nederlandse band aller tijden en begon in 1966 als vijfmansformatie met Jan Veerman, Jan Tuijp, Gerrit Woestenburg, Evert Woestenburg en Cees Tol. Tuijp is de enige die veertig jaar deel uitmaakt van de band. BZN begon met hardrock en enkele bescheiden hits. Het aantreden van zangeres Annie Schilder viel samen met een muzikale koerswijziging die veel meer succes bracht: Mon Amour bereikte nummer 1, evenals later Pearlydumm. In 1984 werd Annie Schilder opgevolgd door Carola Smit. Zij blijft tot het einde bij de band.

BZN bracht in totaal ruim veertig albums uit, 54 singles haalden de Top 40, 22 bereikten de Top 10. De band, die tal van gouden platen kreeg, werd vele malen gelauwerd, zoals met de Edison Music Award, de Gouden Harp, de Lifetime Achievement Award en koninklijke onderscheidingen voor vrijwel alle leden.

Carola Smit wil samen met toetsenist Dick Plat verder in de muziek. 'Misschien met meer oud-bandleden. Maar wat we gaan doen en hoe het gaat klinken, weet ik nog niet.'