Zwarte grappen over jager Cheney

“Ik draag een fel oranje das“, grapte woordvoerder van het Witte Huis Scott McClellan gisteren, “dezelfde kleur die jagers dragen om goed zichtbaar te zijn voor andere jagers. Zo word ík tenminste niet per ongeluk voor een prooi aangezien, als Cheney plotseling binnenkomt.“ Een inktzwart grapje van het Witte Huis zelf over het schietincident dat Amerika al dagen bezighoudt.

De 78-jarige advocaat Harry Whittington, die zaterdag door de Amerikaanse vice-president Dick Cheney werd neergeschoten tijdens een jachtpartij, is gisteren opnieuw overgebracht naar de intensive care van een ziekenhuis in Corpus Christi. Hij heeft een lichte hartaanval gehad nadat een hagelkorrel, waarmee Cheney hem raakte, zijn hart was binnengedrongen. De toestand van Whittington is stabiel.

De politie van Kenedy County, waar het incident plaatsvond, verklaarde gisteren dat het een ongeluk was. Whittington liep van de groep jagers weg om naar neergestreken kwartels te zoeken. Hij liep achter Cheney zonder zijn aanwezigheid kenbaar te maken. Toen de kwartels opvlogen, zwaaide Cheney met zijn geweer naar de vogels, schoot en raakte Whittington.

Het Witte Huis probeerde gisteren met humor de aandacht af te leiden van het feit dat het incident bijna 24 uur stil is gehouden. De verwondingen van Whittington werden aanvankelijk omschreven als “relatief licht'. Het schot hagel raakte de onfortuinlijke advocaat in zijn wang, zijn nek en zijn borst. Maar toen hij gisteren opnieuw op de intensive care werd opgenomen, veranderde het Witte Huis van toon. Cheney heeft Whittington opgebeld om hem sterkte te wensen.

De critici van de regering Bush vragen zich inmiddels hardop af waarom vice-president Cheneynog steeds geen publieke verklaring heeft afgelegd. “Het is onderdeel van de geheimzinnige houding van deze regering“, zei Harry Reid, de leider van de Democraten in de Senaat gisteren. Hij riep de vice-president op “om iets van zich te laten horen“.

Ook in Amerikaanse talkshows werd Cheney's gedrag gehekeld. David Letterman: “Osama Bin Laden krijgen we niet te pakken, maar het lukt ons wel een 78-jarige advocaat neer te schieten.“