www.nrc.nl

Weblog Moskou. Correspondent Coen van Zwol (uiterst links) blogt over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Poetin signeerde een foto van Van Zwols kinderen, maar erg sympathiek kwam hij verder niet over. “Ooit schreef een vrouw van een Duitse zakenman een boek over haar jarenlange vriendschap met Ljoedmilla Poetina. Die bleek haar echtgenoot “niet menselijk' te noemen, en ook “een vampier'.

Weblog Moskou. Correspondent Coen van Zwol (uiterst links) blogt over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Poetin signeerde een foto van Van Zwols kinderen, maar erg sympathiek kwam hij verder niet over. “Ooit schreef een vrouw van een Duitse zakenman een boek over haar jarenlange vriendschap met Ljoedmilla Poetina. Die bleek haar echtgenoot “niet menselijk' te noemen, en ook “een vampier'. “Ik weet het niet. Hoe langer ik naar deze foto kijk, hoe meer het lijkt alsof we hier naast een kartonnen display van Poetin poseren. Hij mist een dimensie als het ware. Wel heeft hij een schaduw. Zou Poetin dan zijn wat ik eigenlijk vermoed?“
Weblog Moskou. Correspondent Coen van Zwol (uiterst links) blogt over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Poetin signeerde een foto van Van Zwols kinderen, maar erg sympathiek kwam hij verder niet over. “Ooit schreef een vrouw van een Duitse zakenman een boek over haar jarenlange vriendschap met Ljoedmilla Poetina. Die bleek haar echtgenoot “niet menselijk' te noemen, en ook “een vampier'. “Ik weet het niet. Hoe langer ik naar deze foto kijk, hoe meer het lijkt alsof we hier naast een kartonnen display van Poetin poseren. Hij mist een dimensie als het ware. Wel heeft hij een schaduw. Zou Poetin dan zijn wat ik eigenlijk vermoed?“

“Ik weet het niet. Hoe langer ik naar deze foto kijk, hoe meer het lijkt alsof we hier naast een kartonnen display van Poetin poseren. Hij mist een dimensie als het ware. Wel heeft hij een schaduw. Zou Poetin dan zijn wat ik eigenlijk vermoed?“

www.nrc.nl/moskou

Schaken. In zijn schaakrubriek schrijft Hans Ree over het jonge talent Sergej Karjakin. (foto, tijdens het Hoogovenstoernooi.) “Kortgeleden schreef ik over de grenzeloze liefde voor het schaken die Viktor Kortchnoi bij de jonge generatie hoopt te vinden. Hij had drie jonge helden uitgekozen, Harekrishna, Nakamura en Carlsen. Waarom kwam Sergei Karjakin eigenlijk niet in aanmerking voor een complimentje van de oude wolf, kun je je afvragen. Karjakin is 16 jaar en heeft imposante prestaties geleverd. Er is geen reden om te denken dat hij geen liefde voor het schaakspel heeft, maar Kortchnoi noemde hem niet eens.“

“Misschien doet Karjakin hem te veel aan Karpov denken, zijn aartsvijand uit de jaren tachtig. Niet alleen dat de kalme positionele stijl van Karjakin vaak vergeleken is met die van Karpov, met zijn tengere gestalte lijkt hij ook uiterlijk een beetje op de jonge Karpov, die ongeveer half zo zwaar was als de Karpov die we op recente foto's zien.“

www.nrc.nl/schaken