Winst Mittal in 2005 fors omlaag

Mittal Steel, 's werelds grootste staalproducent, heeft de nettowinst in 2005 met bijna 30 procent zien dalen tot 2,8 miljard euro ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is vooral te wijten aan reorganisaties en acquisities van nieuwe bedrijven. Ook de lagere staalprijzen speelden een rol. Het bedrijf maakte vanmorgen de jaarcijfers bekend.

Topman Lakshmi N. Mittal sprak vanmorgen van een spannend jaar. “Het was een jaar van aanzienlijke vooruitgang omdat we onze positie in de wereld hebben versterkt.“ De cijfers over het vierde kwartaal waren beter dan verwacht: de nettowinst lag 36 procent hoger dan in het kwartaal daarvoor. De winst over het vierde kwartaal bedroeg echter maar eenderde van de 1,5 miljard euro winst die in hetzelfde kwartaal van 2004 werd geboekt.

Het afgelopen jaar kocht Mittal Steel, dat jaarlijks 42 miljoen ton staal produceert, onder meer de Amerikaanse International Steel Group en het Oekraïense staatsbedrijf Kryvorizhstal. Mittal Steel ontstond eind 2004 uit de fusie van het in Nederland genoteerde Ispat International en de LNM-holding van de Indiase familie Mittal. Het hoofdkantoor is in Rotterdam gevestigd.

Mittal, dat beursnoteringen heeft in New York en Amsterdam, aast nu op de tweede staalproducent in de wereld, het in Luxemburg gevestigde Arcelor. Dat heeft het bod van 18,6 miljard euro verworpen, omdat het de overname als vijandig beschouwt. De grootste angst van het concern is dat Mittal verouderde fabrieken zal sluiten waardoor werkgelegenheid verloren gaat. Mittal ontkent dat er ontslagen zouden vallen. Met de overname van Arcelor zou Mittal een sterke positie in West-Europa krijgen, die nu ontbreekt.

Arcelor probeert sindsdien om zelf andere bedrijven over te nemen en daardoor zo groot te worden dat het niet meer interessant is om door Mittal Steel te worden gekocht. Overname van Arcelor zou dan afgekeurd kunnen worden door de kartelautoriteiten. Het bedrijf heeft onder meer het diep in de schulden zittende Amerikaanse US Steel op het oog.

Arcelor ontstond in 2002 door een fusie van Franse, Luxemburgse, Spaanse en Belgische staalbedrijven en is de grootste private werkgever van Luxemburg. In totaal werken er 94.000 werknemers, waarvan 6.000 in het groothertogdom.