Weg met de waan

Wie wilde weten of Hans Wiegel teruggaat naar Den Haag, was voor niets naar Hengelo gekomen.

ILL: Sieb Posthuma TW: bustocht Thom de Graaf ter promotie gekozen burgemeester; Hans Wiegel; tegenstand VVD gekozen burgemeester Posthuma, Sieb

Het leek wel of Hans Wiegel een belangrijke boodschap had, gezien de vele cameraploegen. Wiegel sprak in Hengelo op uitnodiging van de Liberale Islamitische Stichting over de multiculturele samenleving. Het orakel speelde het spel mee (“Goh, mijnheer Mingelen?!. Dat is een hele rit, en u moet nog terug ook“) maar hield zijn kaarten voor de borst.

Hij beloofde “niet zo lang te wachten“ met het bekendmaken of hij wel of niet terugkeert in de landelijke politiek. Die beslissing, zo hield hij de muisstille zaal voor, hangt nauw samen met de verwerking van de dood van zijn vrouw. In de tussentijd geeft hij als “buitenstaander“ zijn mening. Niet over de vermeende controverse tussen VVD'ers in Den Haag en het land - “U hebt drie uur voor niets gereisd“, kreeg een teleurgestelde VVD-fractievoorzitter uit Alphen aan den Rijn te horen - maar wel over de ophef rond de Deense cartoons.

Tweede-Kamerlid Hirsi Ali (VVD) beriep zich vorige week op het recht te mogen beledigen, wat vervolgens door haar fractievoorzitter Van Aartsen als een “woest goed verhaal“, werd betiteld. Wiegel nam er afstand van door achter het kabinetsstandpunt, verwoord door premier Balkenende, te gaan staan. “Vrijheid van meningsuiting is oké, maar je hoeft niet alles te zeggen. Wat heeft het voor zin om mensen te beledigen of iemand in zijn diepste gevoelens te kwetsen“, vroeg hij zich af.

De “nieuwe Nederlanders“, zoals Wiegel de allochtonen noemt, moeten niet over één kam geschoren worden, maar via goed onderwijs kansen krijgen. De integratie is de laatste decennia verwaarloosd, stelt Wiegel, net zoals ons land economisch en moreel achteruit is gehold.

Voortbordurend op een artikel in het Hollands Maandblad (“een blad voor intellectuelen, dus dat spel ik“) betitelde Wiegel Nederland als een “alles moet kunnen-land“ met een “botte en lompe“ bevolking.“ Politici zijn niet bestendig en “gaan met elke hype mee.“ Wat Nederland nodig heeft, concludeerde Wiegel voordat hij met een doos sigaren uitgeleide werd gedaan, zijn politici die tegen de waan van de dag ingaan. (MS)

Bijdragen: Arne Hankel, Gretha Pama, Martin Steenbeeke en Guus Valk

    • Martin Steenbeeke