Vrouwen die iedereen al kent op “De verleiding'

Bij de ingang hangt een poster met de dames uit de Dove-reclame; echte vrouwen met echte rondingen, geen magere fotomodellen met stakerige armen en benen. Even verderop wordt een reclame van drogisterij Etos vertoond - ook al van die gewone, echte vrouwen. Dat kun je van Marijke Helwegen, zelfverklaard uithangbord van de Nederlandse cosmetische chirurgie, niet zeggen. Zo'n vrouw kom je niet gauw tegen: op leeftijd, al zou je dat niet zeggen, als je naar haar opgespoten appelronde wangen en lijnloze mond kijkt.

De Dove-vrouwen, het Etos-meisje, Helwegen; volgens de tentoonstelling De Verleiding in het Haagse museum voor Communicatie zijn ze “verleidelijk'.

Maar voor gewone vrouwen hoef je niet naar een museum. Op deze tentoonstelling is iedere verrassing buitengesloten. Dat de Britse oud-premier Margareth Thatcher haar stem verlaagde in een poging meer gezag te krijgen, is een bekend verhaal, alsmede dat stripfiguur Betty Boop een hogere stem kreeg omdat dat “sexier' klonk. Dat internet wordt gebruikt om te verleiden, zal ook niemand verbazen. Voor jongeren, een doelgroep die het museum met deze expositie hoopt te bereiken, is er al helemaal weinig te beleven. Een handgeschreven brief van Vestdijk en een brief van Charley Toorop - maar waar is de taal van vandaag? Waar zijn de webcams, waar jonge meisjes zich laten verleiden hun T-shirt uit te trekken; waar zijn de sms-jes die een relatie kunnen maken (en breken); waar is de met geheime tekens gevulde msn-taal?

Nergens wringt het op De Verleiding, nergens wordt het een keer gemeen. Of ja, toch, één keer. Op een bord hangen foto's van de Franse kunstenares Orlan, levende antireclame voor de cosmetische chirurgie. Ze laat haar voorhoofd modelleren naar Mona Lisa, haar lippen naar Europa (Bouchner) , haar kin naar Venus (Botticelli) en haar neus naar Psyche (naar Gérard).

Zo bont en blauw moet Marijke Helwegen er ook hebben uitgezien, vlak na haar operaties.

De Verleiding. T/m 31 dec in het Museum voor Communicatie, Den Haag. Inl. www.muscom.nl

    • Yaël Vinckx