Verdonk moet “Kalou' overdoen

Minister Verdonk moet beter motiveren waarom Feyenoord-speler Salomon Kalou geen recht heeft op versnelde naturalisatie. Dit heeft de Raad van State vanochtend beslist in een beroepszaak die de voetballer uit Ivoorkust had aangespannen.

Hiermee bevestigt de raad een uitspraak van de bestuursrechter die eerder kritiek had op de argumentatie van de minister van Vreemdelingenzaken. Volgens de zogeheten topsportersregeling kan een buitenlandse sporter in aanmerking komen voor een versnelde procedure. Afwijzing is mogelijk, maar dan moet die wel goed worden gemotiveerd, “in plaats van de vreemdeling voor het indienen van een nieuw verzoek te verwijzen naar 2008“, zo stelt de Raad van State. In 2008 komt Kalou in aanmerking voor reguliere naturalisatie.

Die gewone procedure komt echter te laat voor het wereldkampioenschap voetbal deze zomer in Duitsland. Met name bondscoach Marco van Basten heeft zich ingespannen om Kalou een plaats in Oranje te kunnen geven. Hij is, met paspoort, zelfs al zeker van een plaats in de selectie.

Advocaat Jelle Kroes van Kalou gaat er vanuit dat Verdonk snel met een nieuw besluit zal komen. “En nu met een positieve beslissing. De minister heeft deze zaak principieel opgepakt en nu tweemaal ongelijk gekregen. Ik zie weinig ruimte voor haar.“

Verdonks ministerie wilde vanochtend niet reageren. De minister moet, nadat zij eerder het bezwaar van Kalou had afgewezen, nu voor de derde keer naar de afwijzing kijken. Eerder bleek de VVD-bewindsvrouw te vinden dat Kalou te kort in Nederland is (bijna drie jaar) en dat hij nog onvoldoende is ingeburgerd. Verder zag zij ook geen uitzonderlijk Nederlands belang. Tegen de uitspraak van vanochtend is geen beroep mogelijk. Wel kan Verdonk het verzoek opnieuw afwijzen. Daartegen is beroep weer mogelijk.