Timmer na valse start gediskwalificeerd

Marianne Timmer heeft gisteren door een valse start een eerste medaillekans gemist op de Spelen in Turijn. De Nederlandse schaatsster werd gediskwalificeerd op de 500 meter.

Marianne Timmer wordt getroost door coach Jac Orie na haar diskwalificatie op de 500 meter. Foto WFA WFA34:SCHAATSEN OLYMPISCHE WINTERSPELEN:TURIJN;14FEB2006- Marianne Timmer wordt opgevangen door Jaq Orie nadat zij gediskwalificeerd werd op de 500 meter. WFA/wc/str. Soenar Chamid WFA WFA

Timmer, tweevoudig olympisch kampioene in 1998, reageerde boos en ontgoocheld op haar uitsluiting. Ze gooide haar bril en armbanden op het middenterrein en verliet met betraande ogen binnen een kwartier de schaatshal. “Dit geeft een onrechtvaardig gevoel. Hier heb ik twee jaar voor getraind en dan gebeurt dit“, luidde haar eerste reactie op weg naar het olympisch dorp.

Timmer maakte in de zevende rit van de eerste manche als tweede rijdster een valse start. Ze bewoog voor het startschot en de Noorse scheidsrechter handelde volgens de regels en stuurde Timmer van de baan. Haar Koreaanse tegenstandster Choi Seung-Yong had de eerste valse start veroorzaakt door met haar ene schaats te vroeg op de startlijn te gaan staan.

Timmer en haar coach Jac Orie waren aanvankelijk van mening dat de eerste start ten onrechte vals werd gegeven. Nadere studie van de beelden leerde dat de Nederlanders ongelijk hadden. Orie had nog overwogen protest aan te tekenen, maar zag daar van af.

“Hoe het ook is, bij de tweede poging wist Timmer waar ze aan toe was“, zei bondscoach Ab Krook. “Toen bewoog ze even. Dat was duidelijk.“ Timmer erkende dat ze niet helemaal lekker stond bij de tweede start. “Toch voel ik me vreselijk beroerd. Er was voor de starter geen enkele aanleiding om het zo ver te laten komen. Dit is zeer onterecht. Het is erg wreed om zo de baan af te moeten. Dit moet ik echt even verwerken.“

Er zijn nog andere zaken die voor ergernis zorgen. Alle schaatssters klagen dit toernooi over de lange wachttijden tussen de ritten én de manches. De speaker roept in verschillende talen de rijders naar de start en vertelt vervolgens secondenlang over eerdere prestaties van de deelnemers. Daar komt bij dat Timmer bekend staat om het maken van veel valse starts. Maar tot nu toe ging het altijd om de eerste overtreding.

Volgens een Nederlandse schaatsstatisticus zijn de Nederlandse schaatsers dit seizoen verantwoordelijk voor bijna de helft van de valse starts, valpartijen of verkeerde wissels. Op de 500 meter bij de mannen brak Beorn Nijenhuis maandag een schaats en kwam Erben Wennemars vlak na de finishlijn ten val.

De twee andere Nederlandse rijdsters eindigden gisteren in de middenmoot op de sprint. Annette Gerritsen eindigde als twaalfde, Sanne van der Star werd veertiende in een deelnemersveld van dertig vrouwen.