Tijd staat 64 jaar stil voor Bambi

Bambi is zo'n klassieke film dat hij moeiteloos de jaren sinds 1942 overbrugt, en het vervolg erop kan doen alsof er nog geen dag verstreken is sinds het hertje in het bos speelde met konijn Stampertje en stinkdier Bloempje.

Bambi en Stampertje spelen in het bos "Bambi II" tells the story of the young deer prince's coming of age in the period just after he loses his mother and learns that his father is the revered Great Prince of the Forest. With an inspiring message of courage, hope and renewal, the film focuses on the initially awkward relationship between the playful fawn and his regal father and their journey together to overcome grief and find in each other something wonderful and unexpected: family. Disney Enterprises Inc.

Bambi 2 bestrijkt een niet-verteld tussendeel uit de Disneyklassieker, waarvan onlangs een gerestaureerde versie op dvd is uitgebracht. Bambi's moeder is door de jagers doodgeschoten, waardoor Bambi alleen nog maar een vader heeft. Hij weet niet wat er precies met z'n moeder gebeurd is, alleen dat ze verdwenen is. Zijn vader, de “prins van het bos', voedt hem die winter alleen op en wil dat zijn zoon zich als een echt prinsenkind gedraagt.

Vader hert heeft zo z'n twijfels over het éénouderschap, en het kost hem moeite om door het dartele gedrag van Bambi heen te kijken. Bambi is een kind dat soms met zijn vriendjes wil spelen en soms serieus wil worden genomen door zijn vader. Een moeilijke leeftijd.

In Bambi 2 leren vader en zoon allebei een lesje. Bambi worstelt met zijn wat lievige gedrag. Als hij wordt gepest door Ronno - “Bambi. Is dat niet een meisjesnaam?“ - probeert hij stukje bij beetje dapperder te worden en zijn angst voor het onbekende te overwinnen. En zijn vader komt er langzaam achter dat het niet per se noodzakelijk is om de opvoeding van Bambi over te laten aan een pleegmoeder: hij kan het best alleen. Dat hij die afweging pas maakt als Bambi volwassener gedrag vertoond, is tekenend voor de ideologie van Disney. Een echte man kan alleen een echte man opvoeden!

Bambi 2 is de eerste volledig met de computer gemaakte animatie van Disney. Dat is niet echt een verbetering. Vergeleken met het origineel ziet alles er wat gladjes en fantasieloos uit. In Amerika komt de film alleen op dvd uit, zoals alle Disney-“sequels'. Ook in Engeland en Scandinavië is het vervolg regelrecht naar de dvd gegaan.

In Nederland heeft distributeur Buena Vista wel voor een bioscooprelease gekozen, maar dan voor een beperkte. De film is in het hele land in tweeënveertig door Buena Vista geselecteerde bioscopen te zien. De terughoudendheid van de distributeur is mede ingegeven door de keuring. De film is goedgekeurd voor 6 jaar en ouder. Maar of veel oudere kinderen hem wíllen zien, is zeer de vraag.

Bambi 2. De prins van het bos. Regie: Brian Pimental. Met de stemmen van Filip Bolluyt, Kas Westerbeek, Carol van Herwijnen, Jasper Sohier, Bob Verhoef. In: 42 bioscopen.

    • André Waardenburg