Tennisles voor het oog van grote broer

Michaëlla Krajicek werd tijdens het toernooi van Antwerpen voor het eerst gecoacht door halfbroer Richard. In de eerste ronde werd ze weggeslagen door Patty Schnyder.

Richard Krajicek geeft zijn jongere halfzus Michaëlla nog wat laatste aanwijzingen voorafgaande aan haar partij tegen de Zwitserse Patty Schnyder in Antwerpen. Foto AFP Dutch Richard Krajicek (R) trains with his younger sister Michaela Krajicek (L) during the Proximus Diamond Games Tennis tournament, 14 February 2006, in Antwerp. AFP PHOTO BELGA PHOTO ERIC LALMAND
Richard Krajicek geeft zijn jongere halfzus Michaëlla nog wat laatste aanwijzingen voorafgaande aan haar partij tegen de Zwitserse Patty Schnyder in Antwerpen. Foto AFP Dutch Richard Krajicek (R) trains with his younger sister Michaela Krajicek (L) during the Proximus Diamond Games Tennis tournament, 14 February 2006, in Antwerp. AFP PHOTO BELGA PHOTO ERIC LALMAND AFP

Richard Krajicek verwachtte dat zijn halfzusje Michaëlla de Zwitserse Patty Schnyder wel in twee sets de baas zou zijn. Vol vertrouwen nam de “parttime coach' van Nederlands beste tennisster gisteren dan ook naast zijn vader Petr plaats op de tribune van het Antwerpse Sportpaleis.

Het werd een pijnlijk avondje voor de familie Krajicek. Het 17-jarige talent leek bevangen door de zenuwen. Na slechts een half uur spelen stond ze met 6-0 en 4-0 achter tegen de nummer negen van de wereld. Een afgang dreigde, maar op vechtlust wist ze toch nog vier games te pakken. Met gebogen hoofd en zonder naar het publiek te zwaaien verliet de “Kleine Kraai' het centre court. Broer Richard kon niet veel anders doen dan haar een bemoedigend klopje op de schouders geven. Inpraten op een Krajicek vlak na een verloren partij heeft weinig zin, zo weet hij uit eigen ervaring.

Een uur na de nederlaag had Michaëlla Krajicek haar eigen analyse klaar. “Dat meisje speelde gewoon ongelooflijk goed. Ik had geen antwoord op haar spel“, sprak de nummer 52 van de wereld in de catacomben van het Sportpaleis. Daarmee vertelde ze slechts een deel van het verhaal. Want hoe luidde de verklaring voor haar eigen teleurstellende optreden? “Ik heb de afgelopen weken door een blessure aan mijn schouder niet veel kunnen serveren. Misschien was het een gebrek aan ritme“, stelde ze.

Had de aanwezigheid van Richard een rol gespeeld? “Nee, niet echt. Als het al spanning in me opriep, was het goede spanning. Richard had me gelukkig niet verteld dat hij dacht dat ik in twee sets zou winnen. Dan zou ik na de eerste set niets meer hebben durven doen. Het verschil met meisjes uit de toptien is gewoon nog groot. Ik heb een lange weg te gaan.“

De voorbije weken speelde Richard Krajicek de rol van hittingpartner en assistent-coach. In de aanloop naar het WTA-toernooi in Antwerpen trainde hij een week lang met haar in Almere. De oud-Wimbledonkampioen gaf zo nu en dan een tip. “Ik zeg bijvoorbeeld dat ze steeds op haar voetenwerk moet blijven letten. Ze moet constant bewegen. Ze moet aan haar fysiek blijven werken. Daar kan ze haar grootste winst boeken. En ze moet naar haar lichaam luisteren. Als je pijn hebt, moet je naar de dokter gaan. Als je doorspeelt met een blessure, kan je dat later opbreken.“

Michaëlla Krajicek liet mede op aanraden van haar halfbroer anderhalve week geleden haar pijnlijke schouder bekijken door een arts. Na onderzoek bleek er een beetje vocht in het gewricht te zitten, waarna ze zich afmeldde voor het toernooi van Parijs. Fysiek fit, maar met een gebrek aan wedstrijdritme bereidde ze zich voor op de partij tegen Schnyder. Een paar uur voor de wedstrijd sloeg ze zich met Richard Krajicek warm. Op de andere helft van de baan werkte Amélie Mauresmo een trainingssessie af. Tegen de winnares van de Australian Open speelde Krajicek vorige maand in Melbourne haar laatste wedstrijd. Bevangen door de hitte had ze op moeten geven. “Hoe dat kon gebeuren, weet ik niet precies“, vertelde haar broer. “Ik heb haar gevraagd of ze niet te koud water had gedronken. Maar dat was het niet. Spelen in vochtig weer is moeilijk. Daar had ik zelf ook altijd last van. Ik zie wel meer dingen bij Michaëlla van mezelf terug. Dat is wel grappig om te zien.“

Krajicek probeert zijn halfzusje de komende jaren te behoeden voor fouten die hij zelf maakte. Zo stond de oud-prof zelf aan het begin van zijn loopbaan bekend als iemand die geen blad voor de mond nam. Maar sinds hij een decennium geleden op Wimbledon na denigrerende opmerkingen over het vrouwentennis de wereldpers over zich heen kreeg, wikt en weegt hij zijn woorden. “Michaëlla is heel open en spontaan. Dat is goed, maar laatst zei ze dat ze nerveus was. Dat soort dingen kun je beter niet zeggen. Toch hoef ik aan haar imago niet veel te doen. Ik heb een keer gezegd dat ze een vechter is. Iedereen heeft dat overgenomen. Ze heeft in ieder geval een betere relatie met het publiek dan ik. Ik had altijd een haat-liefde-verhouding. Ik was meer een angry young man.“

Krajicek bemoeit zich bewust niet met de relatie tussen zijn vader en zijn halfzusje. “Ze zijn samen zover gekomen. Als ze woorden hebben, draai ik me om. Ik zeg ook niet te veel over hoe ze zich op de baan moet gedragen. Heel af en toe zeg ik dat ze wat meer moet lachen. Maar ik ben wel heel blij voor mijn vader dat hij toch zijn gelijk heeft gekregen. In het verleden werd hij afgeschilderd als een sergeant. Nu wordt hij succescoach genoemd. Dat vind ik wel mooi.“

De komende maanden zal Krajicek op incidentele basis met Michaëlla blijven werken. Op Wimbledon willen ze samen uitkomen in het gemengddubbeltoernooi. Tien jaar geleden, toen hij triomfeerde in Londen, had Richard Krajicek nooit kunnen bevroeden dat hij nog eens samen met een vrouw zou gaan tennissen. Maar, zo stelde Nederlands beste tennisser, in het verleden ook dat hij nooit een boek zou schrijven, geen analyses voor de televisie zou maken, geen seniorentennis zou spelen en niet als coach zou gaan optreden. Richard en Michaëlla hebben één ding gemeen: ze blijven onvoorspelbaar.

    • Koen Greven