Televisie Film van de dag

Moulin Rouge. Sinds zijn aanstekelijke debuutfilm Strictly Ballroom (1992) legt de Australische regisseur Baz Luhrmann zich toe op het maken van films waarin alles nep is. Zijn derde film, Moulin Rouge, is dan ook de ultieme studiofilm. Alle decors werden gebouwd in de studio, de belichting is uiterst gestileerd met veel rood en blauw (de Franse vlag - de film speelt in het Parijs van 1900) en zelfs de acteerstijl is nauwelijks naturel. Het enige echte aan de film zijn de stemmen van de hoofdrolspelers Nicole Kidman en Ewan McGregor, die met hun eigen, ongeschoolde stemmen de moderne popliedjes van onder andere Nirvana, Elton John en Madonna zingen. Moulin Rouge is de triomf van het kunstmatige. Het script streeft bewust de status na van een sprookje en heeft de universele geldigheid van een mythe. Luhrmann bezingt met luide stem dit artificiële, campy universum.

(Baz Luhrmann, 2001, Aus/VS), RTL5, 20.30-22.50u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg