Ruzie over ontvoering

Oud-provo en deelraadslid Roel van Duijn heeft het opnieuw aan de stok met de man die hem 35 jaar geleden ontvoerde. Van Duijn heeft de laatste tijd e-mails van zijn voormalig ontvoerder Joop Baank gekregen waarin hij naar eigen zeggen beledigd wordt. Van Duijn heeft aangifte gedaan van smaad en belediging, Baank heeft op zijn beurt aangifte gedaan tegen Van Duijn, eveneens wegens smaad.

In 1970 werd Van Duijn - hij was lijsttrekker van Kabouterstad Amsterdam - ontvoerd. Hij werd een dag later in België uit de auto gezet. Later verspreidden onbekenden pamfletten in Amsterdam met de tekst “f10.000,- voor het lijk van Roel van Duijn'. In 1975 werden mannen opgepakt die een bom wilden plaatsen bij een metrostation. Van Duijn vermoedde een verband.

In november verscheen Baank in het programma Andere Tijden, waarin hij vertelde over zijn betrokkenheid bij de ontvoering, de pamfletten en de mislukte bomaanslag. De ontvoering is verjaard. Baank zegt in dat programma er geen spijt van te hebben.

Sindsdien valt Baank hem en zijn huidige partij GroenLinks lastig, zegt Van Duijn. “Hij stuurt haatmails. Ik denk dat hij er een kick uit haalt.“ Baank zegt juist dat “sinds die uitzending Van Duijn mij overal een terrorist noemt. Hij stalkt mij.“