Rugbycoach geeft de voorkeur aan familie

Mike Ruddock is, tot verbijstering van veel rugbysupporters in Wales, opgestapt als bondscoach van de nationale ploeg. De oud-international leidde The Red Dragons vorig jaar naar de eerste eindoverwinning in het Zeslandentoernooi in 27 jaar.

Ruddock voerde “persoonlijke omstandigheden“ aan als reden van zijn onmiddellijke ontslag. “Ik ben tot de ontdekking gekomen dat het vak van bondscoach meer is dan zomaar een baan. Ik ben veel van huis, en met het oog op het wereldkampioenschap (over anderhalf jaar in Frankrijk, red.) zal dat alleen maar meer worden. Mijn familie komt nu op de eerste plaats.“

Rugbyofficials reageerden verbaasd op de mededeling van de coach, die bijna twee jaar geleden aantrad als vervanger van de Nieuw-Zeelander Steve Hansen. Onder leiding van Ruddock won het “kleine' Wales dertien van de twintig wedstrijden, onder meer van rugbygrootmacht Australië. Dat was de eerste zege in achttien jaar op The Wallabies, en die werd luid bejubeld in eigen land.

Een assistent, de Australiër Scott Johnson, neemt Ruddocks taken voorlopig over. Wales begon het Zeslandentoernooi dit jaar met een forse nederlaag (13-47) tegen Engeland. Zondag volgde het herstel, toen Schotland met 28-18 werd verslagen. Ierland (26 februari) is de volgende tegenstander.