Rosneft wil op beurs 20 mld dollar ophalen

Het Russische staatsoliebedrijf Rosneft hoopt dit jaar nog 20 miljard dollar (16,7 miljard euro) binnen te halen met een emissie van ruim 30 procent van zijn aandelen. Dat zei Rosneft-topman Sergej Bogdantsjikov gisteren tijdens een presentatie in Londen.

De beursgang van Rosneft belooft daarmee de grootste te worden in de hele geschiedenis. Bogdantsjikov benadrukte gisteren al in gesprek te zijn met Indische en Chinese gegadigden. “Er zullen investeerders zijn uit vele continenten, vele landen.“

Valeri Nazarov van het Russische agentschap voor staatsbezit schat de huidige totale waarde van Rosneft op 58 miljard dollar (49 miljard euro). Hij denkt dat de beursgang al in november of december mogelijk is.

De beursgang moet Rosneft van zijn schuldenlast van bijna 11 miljard dollar afhelpen. Het bedrijf kocht vorig jaar voor ruim 9 miljard dollar Yuganskneftegaz, verantwoordelijk voor tweederde van de productie van de door belastingsclaims gesloopte oliemaatschappij Yukos. Die transactie werd gefinancierd door Chinese staatsbanken. Rosneft bleek vervolgens niet bereid een miljardenlening van Yukos terug te betalen waarvoor Yuganskneftegaz als onderpand had gediend. De gedupeerde banken, waaronder het Nederlandse ING, waren gedwongen een regeling te treffen en richten hun energie sindsdien op wat buiten Rusland nog van Yukos rest.

Rosneft is Ruslands derde olieconcern. Het meldde deze week een winst van 3,7 miljard dollar. Het concern staat bekend als KGB-bedrijf: Igor Setsjin, gewezen KGB'er en Kremlin-insider, is president-commissaris. Eind vorig jaar trachtte president Poetin de voormalige Amerikaanse handelsminister Don Evans te verleiden Setsjin te vervangen om het aanzien van het bedrijf te verhogen. Evans bedankte.