R'dam marathon “loopvriendelijker'

Het parcours van de Marathon Rotterdam is dit jaar op enkele belangrijke punten gewijzigd. De tienduizenden hardlopers lopen op zondag 9 april rechts- in plaats van linksom rond de Kralingse Plas. Bovendien is het als “vervelend' ervaren stuk met het keerpunt op de winderige Hoofdweg geschrapt. “Het zijn verbeteringen. Hierdoor is het parcours sneller“, zei directeur Mario Kadiks gisteren tegenover persbureau ANP.

Vooral de wijziging rondom de Kralingse Plas biedt voordelen volgens Kadiks. “Het zware stuk “vals plat omhoog' na 38 kilometer - een cruciaal moment in de marathon - is nu verdwenen. In plaats daarvan is er nu na 32 kilometer een lichte daling. Dit is veel loopvriendelijker.“

“Rotterdam' heeft al jaren de reputatie van een snel parcours. De Keniaan Felix Limo heeft met 2.06,14 de beste tijd achter zijn naam staan.

De organisatie kreeg in oktober van de gemeente Rotterdam de lijst met wegwerkzaamheden voor de maand april. “We zagen dat we na drie kilometer al een probleem hadden. In de Hillelaan wordt gewerkt.“

Die straat dook het leger lopers altijd in direct na de Erasmusbrug. “We moesten het parcours wel verleggen, want we willen in Rotterdam pertinent een massastart houden en een snelle wedstrijd garanderen. Uiteindelijk hebben we zo veel aangepast dat we er eigenlijk alleen maar beter zijn uitgekomen“, meent Kadiks.

Hugo van den Broek, al vier keer deelnemer aan Nederlands grootste marathon, juicht de veranderingen toe. “Vooral dat stuk vals plat eruit is gunstig. Dat komt na 38 kilometer goed van pas, als je sowieso al het gevoel in je benen hebt dat je omhoog loopt.“