Pompoenkerrie met paksoi

Voor 4 personen:

2 uien, gepeld

4 eetlepels plantaardige olie

100 gram gedroogde kokos

3 verse rode chilipepers, grof gehakt

2 eetlepels korianderzaad

4 kruidnagels

10 zwarte peperkorrels

1 kaneelstokje, in stukjes gebroken

7,5 deciliter water; 1 theelepel mosterdzaad; 1 theelepel komijnzaad; 1/2 theelepel geelwortel

1 kassieblad of laurierblad

1 theelepel gemalen foelie

500 gram blokjes pompoen

250 gram paksoi, steeltjes in plakjes en het blad in stukken

Probeer voor dit recept een “butternut' pompoen te kopen. Deze pompoen is klein van formaat, heeft een lekkere nootachtige smaak, stevige structuur en heel weinig pitjes. Ik zag onlangs prachtige exemplaren in een natuurvoedingswinkel. Kassiebladen zijn bij goed gesorteerde toko's verkrijgbaar; de smaak en geur lijken op kaneel. Snijd een ui eerst doormidden en dan in dunne plakjes. Zet weg. Snipper de tweede ui en doe in de kom van een keukenmachine.

Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan op een matig vuur. Schep er de gedroogde kokos door en bak alles onder af en toe omscheppen in circa 5 minuten goudgeel. Schep over in de kom van de keukenmachine. Doe de chilipepers ook in de keukenmachine.

Doe het korianderzaad, de kruidnagels, peperkorrels en het kaneelstokje in de koekenpan en rooster alles onder af en toe roeren 3 tot 5 minuten tot de geuren loskomen. Doe de specerijen in de keukenmachine. Giet er 2,5 dl water bij en draai tot een fijn mengsel. Giet er als het mengsel te dik is nog wat water bij. Verhit de overgebleven 3 eetlepels olie in een grote, zware pan op matig vuur. Doe er het mosterdzaad, komijnzaad en de geelwortel in en verhit even tot het mosterdzaad begint te poffen. Voeg het kassieblad of laurierblad en de plakken ui toe. Laat onder af en toe omscheppen circa 20 minuten bakken tot de ui goudgeel is. Schep er het kokosmengsel en de foelie door en laat alles nog circa 10 minuten bakken. Giet er 5 deciliter water bij, draai het vuur hoger en breng aan de kook. Voeg de blokjes pompoen en de steeltjes paksoi toe, leg er het deksel op en laat in circa 15 minuten bijtgaar sudderen. Voeg het paksoiblad toe en breng op smaak met zout. Laat alles nog circa 5 minuten koken. Serveer met rijst en chutney.

Morgen: mousse en soep van broccoli.

    • Kim Maclean