Medio 2007 rookverbod in Engeland

Het Britse Lagerhuis heeft gisteren ingestemd met de invoering van een verstrekkend rookverbod. Met ingang van de zomer van 2007 mag in alle openbare gebouwen en pubs in Engeland niet meer worden gerookt.

Het rookverbod zal ook gelden in besloten clubs. Schotland en Noord-Ierland hadden al eerder besloten een dergelijk rookverbod in te voeren. In Schotland wordt dat op 26 maart van kracht, in Noord-Ierland in maart volgend jaar. Ook Wales overweegt de invoering van een verbod.

In Ierland is al ruim twee jaar een algeheel verbod van kracht. Het heeft de omzet van pubs minder negatief beïnvloed dan velen vooraf hadden gevreesd. Sommige pubs bieden rokers buiten de deur gelegenheid tot roken op verwarmde terrasjes.

Na een tamelijk chaotisch debat, waarbij verscheidene minder vergaande opties aan bod kwamen, stemde het Lagerhuis gisteravond uiteindelijk met een ruime meerderheid van 384 tegen 184 voor een algeheel rookverbod. Zowel Labour als de Conservatieven hadden de zaak vooraf tot een vrije kwestie verklaard, waardoor parlementariërs zonder fractiedwang konden stemmen.

Vooral het feit dat de meeste Labour-parlementariërs voor een volledig verbod stemden was opmerkelijk. In haar verkiezingsmanifest van vorig jaar had de partij slechts over beperkte maatregelen tegen het roken gerept. Premier Tony Blair stemde voor een volledig verbod. Na enig gedraai deed minister van Volksgezondheid Patricia Hewitt hetzelfde.

Minister Hewitt verklaarde gisteren dat het rookverbod er naar verwachting toe zal leiden dat over een periode van tien jaar 600.000 Britten met roken zullen stoppen. Ook pub-exploitanten toonden zich tevreden dat het verbod tevens geldt voor particuliere clubs. Veel rokers en de tabaksindustrie verweten de politici echter onnodig paternalisme.

De voorstanders van een rookverbod hebben steeds betoogd dat het niet gaat om de gezondheid van de rokers, maar om die van personeel dat werkt in een omgeving waar veel gerookt wordt. Rokers brachten daar tegen in dat de maatregel naar willekeur riekt. In bejaardenhuizen, waar nog wel mag worden gerookt, is het personeel ook aan rook blootgesteld.