Ligety verrast met winst op combinatie

Alpineskiër Ted Ligety heeft gisteren de combinatie gewonnen bij de Olympische Winterspelen in Turijn. De 21-jarige debutant uit de Verenigde Staten was de beste na de afdaling en twee slalomruns. Ivica Kostelic uit Kroatië won de zilveren medaille, het brons was voor Rainer Schönfelder uit Oostenrijk.

Ted Ligety in actie op de slalom, het tweede onderdeel van de combinatie, die hij gisteren won. Ted Ligety from the US speeds down the course 14 February, 2006 during the Men's Combined Slalom 2nd run in Sestriere Colle, Italy; Ligety finished the Combined event with a total time of 3:09.35 making him the gold medal winner. The Turin 2006 Winter Olympics Alpine Skiing competitions are held between 12-25 February and yield five medal events for both men and ladies. AFP PHOTO OLIVIER MORIN
Ted Ligety in actie op de slalom, het tweede onderdeel van de combinatie, die hij gisteren won. Ted Ligety from the US speeds down the course 14 February, 2006 during the Men's Combined Slalom 2nd run in Sestriere Colle, Italy; Ligety finished the Combined event with a total time of 3:09.35 making him the gold medal winner. The Turin 2006 Winter Olympics Alpine Skiing competitions are held between 12-25 February and yield five medal events for both men and ladies. AFP PHOTO OLIVIER MORIN AFP

Twee kanshebbers werden gisteren gediskwalificeerd op de piste van Sestriere. Titelfavoriet Bode Miller uit de Verenigde Staten leidde na de afdaling, maar miste in de eerste run van de slalom een poortje. Hetzelfde overkwam Benjamin Raich uit Oostenrijk, op dat moment leider, in de tweede run. Ligety profiteerde van de diskwalificaties, en stelde Amerika's vijfde gouden medaille veilig.

Miller leek met een riante voorsprong uit de eerste slalomrun te komen, totdat tv-beelden aantoonden dat hij een poortje had gemist. “Ik heb het niet gemerkt, maar als het zo is, dan is het zo“, reageerde de Amerikaan. Door zijn uitvallen begon Raich als klassementsleider aan de laatste run, maar ook de Oostenrijkse favoriet ging in de fout. Daarmee was de weg naar het podium vrij voor Ligety, die op de afdaling de 32ste tijd had gerealiseerd. Op de slalom was hij evenwel superieur, verrassend was het hoe dan ook: Ligety had nog geen enkele grote zege achter zijn naam. “Het is jammer voor Bode, ik had hem er graag bij gehad op het podium“, zei de winnaar na afloop van de grootste triomf uit zijn carrière.

Miller staat sinds zijn onthulling in een tv-programma over zijn alcoholgebruik voor wedstrijden voortdurend in het middelpunt van de aandacht. Dat hij op de avond voor de afdaling in Sestriere rustig een biertje zat te drinken met vrienden, werd breed uitgemeten en door iedereen veroordeeld. Miller doet bij de Winterspelen in Turijn mee aan vijf disciplines. Met een gouden medaille zou hij zijn critici de mond snoeren, was zijn uitgangspunt.

Voorlopig kan de Amerikaanse vrijbuiter de torenhoge verwachtingen echter niet waarmaken. Miller bereikte dit seizoen in twee van de zeven wereldbekerslaloms op reglementaire wijze de finish. De fout in Sestriere kon alleen worden waargenomen door een speciale camera. Miller zelf hoorde op de radio in de herstelruimte dat hij was uitgesloten. De winnaar van twee zilveren medailles, vier jaar geleden in Salt Lake City, reageerde laconiek op zijn diskwalificatie. “Als de jury het heeft geconstateerd, zal het wel kloppen“, zei de viervoudig wereldkampioen, die weigerde zijn intrek te nemen in het olympisch atletendorp.