Liefde en andere natuurrampen

Selma was ”de persoonlijke natuurramp van mijn moeder” - die stierf namelijk in het kraambed. En daarom is liefde de ergste aller natuurrampen. Selma van elf neemt zich dan ook heilig met haar vriendinnen voor nooit iets met jongens te beginnen. Maar dat houdt niemand eigenlijk lang vol. Er is een stoere knecht, er is die stomme en toch wel leuke jongen van school. Het zoenen moet onderzocht en het leven moet geleerd.

Niet naakt, niet gekleed van de Noorse Torun Lian legt meer een gevoel vast dan dat hij een verhaal vertelt. Het lome van de zomer op het Scandinavische platteland en de raadselachtige veranderingen die zich bij Selma en haar vrienden en vriendinnen voltrekken, worden met veel gevoel voor sfeer in beeld gebracht. Het is een film die voor kinderen op de rand van de middelbare school, en dan vooral voor meisjes, die troost van herkenning kan bieden op momenten van diepe wanhoop over het hele leven.

    • Bas Blokker