Investeerder met zeiltalent

Op zijn vijftiende verwedde hij met een schoolvriendje wie er van hen het eerst miljonair zou worden. “Ik geloof dat ik gewonnen heb“, vertelde hij eind 2003 in zakenblad Quote.

Dat was twintig jaar later, toen Ariën van Vemde als vermogensbeheerder bij de Zwitserse bank Credit Suisse zijn eerste miljoen verdiende. In 1986 begon hij in dezelfde stad Zürich voor zichzelf. Met Van Vemde Vermögensverwaltungs AG belegde hij geld voor rijke particulieren uit Zwitserland en de rest van Europa.

Afgelopen vrijdag overleed Ariën van Vemde onverwachts aan een hartstilstand. “Een totale verrassing“, zegt zijn vriend en zakenpartner Steven Vis. “Hoewel hij genoot van het leven, was hij in goede gezondheid.“

Na zijn studie economie in Sankt Gallen besloot Van Vemde zich eind jaren zeventig in Zwitserland te vestigen - met dank aan premier Den Uyl. In Quote zei hij daarover: “Ik vond Nederland een uitermate socialistisch land.“

Behalve vermogensbeheerder was Van Vemde een beperkt maar begenadigd investeerder. Samen met investeringsmaatschappij Janivo van familie De Pont stapte hij vijftien jaar geleden in bandenfabriek Vredestein. Sindsdien breidden zij hun gezamenlijke belang in het beursgenoteerde bedrijf uit tot 60 procent. In 2003 volgde een bod op de resterende aandelen. Nog geen twee jaar later, in april vorig jaar, verkochten ze Vredestein door aan het Russische Amtel.

Steven Vis voerde als directeur van Janivo samen met Van Vemde de onderhandelingen met de Russen. Hij wil de vermeende overnamesom van 196 miljoen euro niet bevestigen, maar zegt dat Van Vemde een “uitmuntende rekenaar“ was. “Zijn voorspellingen op omzet of waarderingen kwamen bijna altijd uit.“

In november volgde een financieel tegenslagje, toen beurstoezichthouder AFM Van Vemde op de vingers tikte voor het niet tijdig melden van zijn eerdere belangenopbouw in Vredestein. De boete van 87.000 euro kon hij lijden.

Van Vemde was een fervent zeezeiler. Al in zijn jeugd was hij nationaal jeugdkampioen in de Olympische jol. De laatste jaren zeilde hij veel wedstrijden in zowel de Draken-klasse, als de Swan - en won er prijzen mee. Hij maakte gebruik van professionele zeilers - onder wie Bouwe Bekking, de huidige schipper op het Spaanse schip in de Volvo Ocean Race. “Maar Ariën had altijd zelf het roer in handen“, zegt vriend Paul Deiters. Volgens Deiters had Van Vemde nog vele zeilplannen. Zijn nieuwe boot, een 53-voeter, was bijna af.

    • Philip de Witt Wijnen